25 iunie 2024

Ying și Yang într-un parfum

Zafaran

La fel ca și hainele, parfumurile ne îmbracă trupul, emoțiile și le dau celorlalți indicii despre cum suntem și despre ceea ce ne dorim să fim. Unele parfumuri le schimbăm în funcție de modă, iar altele, cele care ne reprezintă cu adevărat, care echilibrează ying-ul si yang-ul din noi, rămân să ne însoțească ani în șir. Dar cum alegem dintre o multitudine de parfumuri care ne îmbie

Momentul ideal pentru alegerea parfumurilor este dimineața, la prima oră, când mirosul nu este saturat, sau în jur de ora cinci după-amiaza, când este mai sensibil și deci mai receptiv. Nu trebuie să încerci mai mult de două parfumuri într-o zi, pentru că apoi nu mai poți face diferența foarte bine între mirosuri.

În funcție de locul în care te duci, există o gama de arome recomandate, care se vor diferenția foarte bine în atmosfera respectivă.

Alegerea parfumului în funcție de vârstă?

Și vârsta are importanța ei atunci când ne alegem parfumurile. Ne plac anumite parfumuri de damă și în funcție de cați ani avem.

Până spre 23-24 de ani, când încă suntem în căutarea adevăratei imagini de sine și oscilăm între copilărie și maturitate, preferăm aromele fructate, delicioase, pentru “pofticioși”, care ne aduc aminte de copilărie și ne dau un aer ludic.

Între 25 și 45 de ani ne dorim să fim sofisticate (sau sofisticați) și să ne bucurăm de toate plăcerile omenești, trimițând mesaje despre noi prin intermediul parfumurilor care trezesc emoții în ceilalți. Putem încerca arome dintre cele mai diverse.

După 45 de ani avem tendința să apelăm din nou la parfumuri care ne plăceau înainte și să reîncepem să le folosim, căutând uneori arome care nu mai sunt de actualitate, ca o încercare de regăsire a timpului pierdut.

Alegerea parfumului în funcție de ocazie

Când ne petrecem timpul în aer liber, nu este indicat să folosim parfumuri sau colonii, pentru că lumina soarelui în contact cu pielea pe care se află parfum poate duce la apariția petelor. Pentru aceste momente, caută ape parfumate, fară alcool, în care îți poți învălui întregul corp.

Pentru ieșirile în oraș, cu atmosferă destinsă, optează pentru arome proaspete precum cele de pin, caprifoi, lămâie sau lavandă.

La iarbă verde, la munte sau la țară, natura întreagă miroase a verde, a pin, a flori sau a iarbă proaspătă. Pentru a nu a intra în discrepanță cu aceste miresme, alege arome suave de citrice, ferigi, tulpini de flori sau mosc.

Marea ne învăluie cu aroma sa sărată. Vântul și briza ne aduc aminte de fructele de mare, cu aroma lor specifică, greu de combinat cu alte parfumuri. Dacă vrei să navighezi, îți sugerez să încerci arome de parfumuri orientale, în tonuri mai aspre. La plajă, daca plănuiești să te bronzezi, cel mai bine este să nu îți dai cu parfum.

Cinele cu prietenii sunt vesele și relaxate, iar pentru aceste ocazii cele mai potrivite sunt parfumurile florale, precum cele de violete, parfum iasomie sau vâsc, care îți vor aminti de frumusețea grădinilor înflorite. Chiar dacă notele proaspete sunt cele mai potrivite pentru aceste ocazii, și notele lemnoase sunt acceptate.

Pentru cinele între patru ochi, totul trebuie bine pus la punct și de aceea cele mai bune arome pentru aceste ocazii sunt cele subtile, dar originale, care să ne reprezinte. Nu folosi mult parfum, mai ales vara, pentru că simțul olfactiv se saturează foarte repede și îi poți respinge pe cei care te înconjoară dacă ai un parfum prea intens. Încearcă un parfum cu ylang-ylang sau de mosc, despre care se spune că îi atrage pe cei din jur.

La petreceri apelează la arome fresh. Petrecerile sunt de obicei cu multă agitație, râdem, dansăm, ne încălzim și transpiram. Mirosul de sudoare amestecat cu parfum poate fi neplăcut. Încearcă arome suave de trandafiri sau violete, care miros enigmatic și romantic, sau parfumuri proaspete. Cele puțin dulci, însă nu exagerat de dulci, sunt de asemenea potrivite în nopțile de vară mai răcoroase, nu în cele caniculare.