Multe persoane care sunt în căutarea unei locuințe optează pentru achiziționarea unei case deja existente, deoarece este convenabil să o aleagă pe cea care li se potrivește cel mai mult nevoilor dintre atâtea opțiuni. Dar cum procedăm dacă avem o viziune specifică și nu găsim nimic cu adevărat potrivit pe piață? Pentru asemenea situații, vă venim în ajutor cu câteva sfaturi despre cum să ne construim propria casă, pentru a evita surprizele neplăcute pe acest drum lung și cu adevărat complex, de la plan la cămin.
Elaborează o listă pentru construirea casei
Primul pas în construirea casei ideale este o listă a obiectivelor pe care ți le-ai propus. Aici trebuie să te gândești unde vrei să-ți construiești casa, care caracteristici sunt de nelipsit și care sunt opționale – pe care le poți lăsa la final și le realizezi în funcție de bugetul disponibil. Dacă îți stabilești prioritățile de la bun început prin delimitarea nevoilor și dorințelor, vei avea o viziune clară și va fi mai ușor să lucrezi cu arhitectul pe planul casei.
Cumpără terenul pe care vei construi
Pentru a construi o casă de la zero, vei avea nevoie de o suprafață pe care să construiești. Poți consulta prețurile imobilelor din zona în care îți imaginezi casa, iar dacă nu găsești teren disponibil de vânzare, poate ai noroc și poți cumpăra un teren cu o casă în stare mai rea, o demolezi și începi de la zero. În acest caz, însă, trebuie să iei în considerare și costurile demolării și curățării zonei.
Planifică aspectul casei tale
Pentru început, fii îndrăzneț și creativ, ia o hârtie sau un program în care poți face schițe 3D și proiectează-ți casa pe care ți-o imaginezi, pe cât poți de detaliat. E posibil să trebuiască să faci compromisuri ulterior, dar acest pas va fi cu adevărat de ajutor pentru ca viitoarea ta casă să fie exact așa cum ți-o dorești. Mai mult, o viziune clară te va ajuta pe tine și pe întreaga echipă care se va ocupa de construirea casei.
Alege constructorul și arhitectul
Arhitectul și constructorul vor fi printre cei mai importanți membri ai echipei tale, așadar asigură-te că sunt cu adevărat profesioniști. Arhitectul te va ajuta să-ți perfecționezi viziunea într-un plan acționabil, iar constructorul va supraveghea construcția casei și se va ocupa de defalcarea costurilor, respectiv de orice probleme care ar mai putea apărea pe parcurs.
Angajarea unui constructor nu este ieftin, dar cu siguranță ușurează procesul de construire a propriei case. Desigur, dacă ești plin de ambiție și curaj, poți alege să fii propriul tău constructor. Va trebui, însă, să gestionezi cu atenție costurile și să fii vigilent când vine vorba de cine lucrează cu tine sau de unde achiziționezi diferitele materiale de construcții.
Creează-ți un buget pentru construcția casei
Trebuie să știi de la bun început cât îți poți permite să cheltui pe construcție, de aceea trebuie să faci câteva calcule pentru a vedea dacă casa pe care o dorești poate fi construită cu bugetul la care ai acces. Odată ce tu și arhitectul ați convenit asupra unui plan, constructorul va separa planul respectiv în faze specifice de construcție și va primi estimări de la cei care vor efectua lucrările.
La stabilirea bugetului, e bine să iei în considerare toate materialele de construcție și forța de muncă necesare, tarifele și autorizațiile de utilități, respectiv taxele pentru designeri, peisagiști și alți profesioniști care vor contribui la lucrare.
Se pot ivi situații neprevăzute
Nu strică să aloci o parte din buget pentru eventuale situații neprevăzute care apar adesea la construirea unei case. Nu se întâmplă nimic dacă nu vei folosi banii respectivi, dar ultimul lucru pe care l-ai vrea este să fii obligat să oprești construcția din cauza unor costuri neașteptate. Orice s-ar întâmpla, păstrează-ți calmul, casa ta e pe mâini bune, ai o echipă de profesioniști!
Acționează decisiv
Odată ce procesul de construcție este în desfășurare, s-ar putea să fii tentat să te răzgândești cu privire la câteva detalii cheie. Rezistați acestei tentații, pe cât posibil, deoarece modificările la mijlocul proiectului poate fi costisitoare, consumatoare de timp și stresante.
Ultimul pas: bucură-te de noua ta casă! Sperăm că este exact așa cum ți-ai imaginat-o!
Acum că ai citit aceste sfaturi, dacă te gândești să îți construiești o casă în loc să cumperi, asigură-te că alegi profesioniști, iar de materialele și utilajele de construcții necesare în județul Covasna ne ocupăm noi!
Vezi si alte destinatii
Descoperă Tratamentele Balneare și Cazarea de Excepție la Călimănești-Căciulata
Redescoperă Sănătatea cu Oferte de Tratament Balnear în România
Sfaturi pentru întreținerea arborelui cotit