
Sănătatea orală este, în pandemie, mai importantă ca niciodată. Însă pentru femeile însărcinate, schimbările hormonale dau naștere unor afecțiuni stomatologice pe care e important să le identificăm și tratăm la timp. Dr. Andrei Constantinovici, fondator al unei clinici de stomatologie premium din București, vorbește despre igiena orală în sarcină și asupra căror aspecte trebuie să insistăm.
Gingiile inflamate, normalitate sau motiv de îngrijorare?
În timpul sarcinii, gingivita gravidică sau gingivita de sarcină este o afecțiune orală cunoscută, fiind cauzată de modificările hormonale și circulatorii datorate de creșterea nivelului de estrogen. Întâlnită de obicei între luna a doua și a opta de sarcină, gingivita gravidică este definită de predispoziția către sângerare a gingiilor.
Tratamentul cel mai eficient rămâne prevenția – tratamentele profilactice precum detartrajele și periajele profesionale din cabinetul specialistului vor asigura că gingiile rămân neafectate sau că o gingivită deja existentă nu se va accentua. Gingivita trece ca o afecțiune prea puțin importantă, însă specialiștii consideră că gingivita poate fi semnul unei sarcini anormale sau că poate anunța o naștere prematură, motiv pentru care contactul atât cu medicul dentist, cât și cu cel ginecolog, este imperios necesar.
Granulomul de sarcină
Epulis gravidarum este o formațiune tumorală violet-albastră, de aproximativ 2 centrimetri, care apare în timpul sarcinii în zona frontală, de obicei la nivelul papilelor interdentare; conduce și la sângerarea gingiilor, pentru că apare de cele mai multe ori ca rezultat al unei gingivite netratate înainte de sarcină.
Deși pare o afecțiune înfricoșătoare, ea se tratează prin tratament profilactic de cele mai multe ori, detartraj și igienizare profesională, dar dacă inflamația se află într-un stadiu avansat, se poate efectua și excizia formațiunii tumorale. În cele mai multe dintre cazuri, granulomul de sarcină se retrage de la sine odată cu nașterea.
Aparatul dentar în timpul sarcinii – risc sau necesitate?
Aparatul dentar poate fi purtat cu succes și în timpul sarcinii, chiar dacă pacienta este supusă unor precauții ce țin de alimentații și igienă orală. Printre avantajele purtarii aparatului dentar se numără îndreptarea dinților și corectarea mușcăturii, iar purtarea sa nu afectează viitoarea mămică, precum nici activarea aparatului dentar nu are efecte negative asupra sarcinii.
E bine de știut că vizitele în cabinet sunt întrerupte în apropierea nașterii și reluate după o lună sau două, dar și că există situații în care tratamentul cu aparat dentar în timpul sarcinii are și două contraindicații:
- nu este recomandat atunci când radiografiile pentru tratamentul ortodontic nu au fost realizate înainte de sarcină, din pricina riscurilor; deși abdomenul este protejat cu un material din plumb, tratamentul cu aparat dentar poate aștepta până după naștere;
- nu este recomandat în cazul în care alinierea dinților necesită intervenții invazive.
Ce poți face pentru un consult stomatologic confortabil în timpul sarcinii
Pentru că perioada este una sensibilă, vizita la stomatolog poate fi uneori inconfortabilă. Iată ce recomandă doctorul Andrei Constantinovici pentru un consult stomatologic sigur, care să nu îți provoace disconfort în timpul sarcinii:
- Sângele are nevoie să circule mai mult ca oricând, așa că nu sta cu picioarele încrucișate pe scaunul stomatologic;
- Asigură-te că mergi înainte de a începe consultul la toaletă, pentru a nu întrerupe ședința;
- Nu opta pentru programările la consult dimineața, pentru că șansele să îți fie greață sunt mai ridicate.
Dr. Andrei Constantinovici ne oferă câteva sfaturi și cu privire la felul în care ar trebui să ne îngrijim dinții în timpul sarcinii:
- Periază-ți dinții cel puțin de două ori pe zi cu pastă de dinți care conține fluor și folosiți ață dentară în fiecare zi.
- Curăță-te cu grijă de-a lungul liniei gingivale.
- Consumă multă apă între mese și clătește-ți gură cu apă după orice gustare.
- Mănâncă alimente sănătoase și limitează alimentele dulci care se pot lipi de dinți.
- Grețurile și vărsăturile în timpul sarcinii pot lasă acizii din stomac în gură. Nu este recomandat să periezi dinții timp de 30 de minute după ce ai vărsat. Acidul gastric combinat cu periaj poate eroda smalțul dintelui. Clătește gura cu apă sau apă de gură pentru a-ți reimprospata respirația.
În pandemie e necesar să respectăm măsurile de protecție pe care specialiștii ni le pun la dispoziție, iar vizita la cabinet în această perioadă nu reprezintă niciun risc, nici chiar în timpul sarcinii – mediul din cabinetul stomatologic a fost dintodeauna unul sigur și sterilizat, iar controalele regulate sunt mai importante acum ca niciodată, pentru că doar așa se pot evita infecțiile gingivale, care pot conduce către nașterea prematură.
Vezi si alte destinatii
Ce se intampla daca porti aparat dentar pret de o zi, o saptamana, o luna, un an?
Tendințele SEO în 2025: Cum să-ți Transformi Site-ul din România într-un Magnet pentru Google și Clienți
Ursulețul care prindea glas: Cum joaca și iubirea pot deveni lecții de viață