Holul și tavanul – spunem noi cele mai subevaluate zone ale casei, mai ales când vine vorba de amenajare. Iar motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt evidente: probabil că nu petreci prea mult timp în hol. Sunt zile în care abia îi acorzi un strop de atenție, cât te descalți sau mai arunci o privire de verificare în oglindă. Dar holul de la intrarea în casa ta este mai mult decât un coridor funcțional. Este primul contact al oaspeților cu căminul tău, spațiul care servește drept carte de vizită și încăperea care dă tonul decorului din restul camerelor. O locuință nu poate fi primitoare și armonioasă dacă ești nevoit să treci printr-un hol întunecat, înghesuit și lipsit de personalitate ca să ajungi într-o cameră de zi amenajată impecabil. Tocmai de aceea, este foarte bine să urmezi câteva sfaturi despre amenajarea holului:
- Alege culori deschise pentru pereți pentru a contura de la bun început o atmosferă prietenoasă.
- Încearcă să păstrezi ordinea și curățenia pentru a fi sigur/ă că în casa ta vor intra doar energii de un optimism debordant. Regulile feng shui sunt cele mai potrivite în asemenea situații.
- Ia în calcul dimensiunile avute la dispoziție și așază elementele în consecință. Un spațiu mare îți va da oportunitatea de a integra mai multe obiecte de mobilier sau decor. În schimb, unul mai îngust îți va limita alegerile, dar cu ajutorul creativității poți transforma banalitatea în ceva extraordinar. Ceea ce trebuie să ai mereu în minte este: ce e prea mult strică.
Pe de cealaltă parte, plafoanele nu sunt tocmai principalele detalii cărora să le acorzi atenție atunci când amenajezi o casă, dar acestea au un impact major în crearea și menținerea unui aspect deosebit, fiind capabile să ureze un călduros bun-venit și celui mai pretențios vizitator. Au fost întotdeauna o provocare pentru designerii profesioniști, dar și pentru amatorii de amenajări interioare. Culoarea, textura și modelul aplicat tavanului poate schimba decisiv întregul look al încăperii. Așadar, dacă dorești să reîmprospătezi decorul camerei și nu știi de unde să începi, aruncă o privire în sus! Cu ajutorul unor casete decorative pentru tavan poți ajunge la asemenea idealuri mai repede decât ai fi crezut. Iată câteva detalii pe care merită să le iei în calcul:
- Materialul din care sunt realizate este poliuretan, recunoscut pentru proprietățile incredibile. Casetele vor rezista cu succes diverselor șocuri mecanice, dar și umezelii inevitabile în perioadele în care au loc fenomene meteorologic extreme.
- Sunt specifice caselor în care se pune accent pe lux și atenție sporită la detaliile minuscule. Însă, nu înseamnă că nu pot fi adoptate cu succes și în locuințele unde predomină stilul minimalist sau modern. Trebuie doar să te gândești foarte bine la modalitatea prin care o vei integra. În plus, le poți colora așa cum îți dorești.
- Montarea casetelor este facilă și se realizează foarte repede. Nu există instrucțiuni complexe sau greu de înțeles.
În funcție de înălțimea camerei, poți apela la câteva “artificii” care vor evidenția această importantă zonă a încăperii. Cu ajutorul culorii poți să micșorezii sau să măresti vizual spațiul. O cameră mare, cu tavan înalt poate da senzația de dezechilibru atunci când mobilierul, pardoseala și accesoriile ocupă jumătatea de jos a camerei, lăsând partea de sus goală. În acest caz folosește pentru plafon o culoare mai profundă. Tavanul vopsit într-o culoare mai închisă decât pereții va duce la micșorarea vizuală a spațiului. Dacă te confrunți cu problema tavanelor prea joase folosește pentru amenajarea acestora culori mai deschise decât cea a pereților. Albul va reflecta lumina și va crea iluzia de tavan mai înalt. Pentru amplificarea spațiului mergi pe culori deschise și luminoase și pentru pardoseală.
Vezi si alte destinatii
TOP 5 cadouri pentru el pentru cand ramai fara idei
Un dulap metalic cu usi glisante, cea mai buna alegere pentru a castiga din suprafata unei incaperi!
TOP 5 ocazii in care poti oferi un cos cu cadouri nasilor tai de cununie