20 octombrie 2021

Ce tipuri de poluanti pot fi emise de catalizatoare?

Pe sosele circula in fiecare zi milioane de autovehicule iar fiecare dintre acestea poate sa constituie o modalitate prin care mediul inconjurator sa fie poluat. Mai ales in orasele mari, nivelul de poluare creat de masini poate cauza probleme mari atat pentru mediu cat si pentru persoanele care respira acelasi aer.

In scopul protejarii mediului, companiile producatoare de masini utilizeaza catalizatoare pentru a putea sa reduca factorii poluanti iar calitatea vietii sa fie mai buna pentru toti. Pentru reducerea emisiilor de poluanti, motoarele moderne controleaza cu precizie cantitatea de carburant pe care o consuma. Aceste catalizatoare auto sunt responsabile pentru transformarea emisiilor nocive in unele mai putin nocive.

Substantele transformate de catalizatoare in unele mai putin nocive

Catalizatorul transforma emisii precum monoxid de carbon, hidrocarburi sau compusi organici volatili si oxizi de azot in emisii mai putin nocive. Monoxidul de carbon este un gaz toxic incolor si inodor, care, desi nu poate fi sesizat, in cantitati mari poate sa fie daunator pentru sanatatea umana. Monoxidul de carbon se poate acumula la un nivel periculos in special in perioada de calm atmosferic in timpul iernii si primaverii. Este un gaz toxic si in cantitati mari poate sa devina letal. Afecteaza sanatatea oamenilor, sanatatea plantelor si animalelor.

Oxizii de azot contribuie la formarea smogului si a ploilor acide si pot produce iritatii ale membranelor mucoase umane si o serie de alte probleme de sanatate. De asemenea, pot sa afecteze si ecosistemul acvatic. Sunt un grup de gaze foarte reactive care contin azot si oxigen in cantitati variabile. Compusii organici volatili sunt substante foarte periculoase si sunt responsabile pentru reducerea stratului de ozon.

Desi unii soferi considera ca autovehiculul poate functiona si fara catalizatoare, totusi trebuie luat in considerarea impactul pe care il au substantele nocive emise de masini dar si cat de multe lucruri negative pot cauza.

Aceste substante exemplificate sunt doar cateva dintre cele care sunt emise in mediul inconjurator.

Si catalizatorul este o piesa auto care poate polua la randul lui mediul inconjurator, mai ales daca este depozitat necorespunzator. Tocmai de aceea, este important ca piesele auto sa fie manipulate cu grija si, cel mai recomandat este, cu ajutorul personalului specializat.

Reglementarile privind protectia mediului si catalizatoarele

Emisiile e substante nocive precum si poluarea mediului inconjurator este sanctionata de legislatia in vigoare, motiv pentru care modul de manipulare si depozitare a acestor catalizatoare este foarte importanta. In special, utilizarea compusilor organici volatili si a altor substante toxice sunt supusi unor conditii legislative care trebuie reduse si apelat la o serie de solutii prin care mediul si oamenii sunt mai bine protejati. La o simpla cautare pe internet, a oricarui din acesti compusi vei putea vedea ca aceste reglementari sunt prezente in oricare articol sau material pe care il vei citi.

Aceste catalizatoare auto reprezinta o solutie ideala pentru ca poluarea mediului sa se reduca si sanatatea oamenilor sa fie mai bine protejata. Atunci cand vine vorba despre catalizatoare este important ca acestea sa fie utilizate si inlocuite la service-uri specializate ori de cate ori este necesar.