25 iunie 2024

Iată 3 trucuri prin care îl poți face pe cel mic să folosească olița

Când devii părinte pe lângă bucuria și entuziasmul acestei perioade pe care o vei trăi din plin, inevitabil vor apare și momente mai grele care îți vor da bătăi de cap. Creșterea unui copil nu este un proces ușor dar în timp vei învăța rând pe rând cum merg lucrurile.

Este o etapă nouă și e de înțeles, nimeni nu s-a născut învățat și după cum bine știm practica este mama învățăturii.

În procesul de creștere, copilul tău trece prin mai multe etape, iar tu ești cel care îi va fi mereu alături, pas cu pas în fiecare moment. Una dintre cele mai importante etape din acest proces este trecerea de la pampers la oliță și cum îl ajutăm pe cel mic să treacă prin această etapă fără prea mult stres și disconfort.

În cele ce urmează îți vom prezenta câteva trucuri la care poți apela dacă te confrunți cu această problemă și cum siguranță vei depăși această etapă mult mai ușor.

Pentru început trebuie să știi însă că acest pas se va face atunci când cel mic este pregătit și stai liniștit, vei observa în comportamentul lui niște semnale care îți vor da de înțeles că ește pregătit pentru acest pas.

 

Familiarizează-l din timp cu acest proces

            

            Chiar dacă mai sunt multe luni bune până veți ajunge la etapa oliței, vorbește-i din timp despre acest proces. Familiarizează-l cu cuvintele, oliță și explică-i pe înțelesul lui întregul proces și cum ar trebui să funcționeze.

Îi poți arăta interactiv pe jucăriile lui că acestea ar trebui învățate să facă baie și să folosească toaleta. Familiarizat din timp cu aceste lucruri, procesul ar putea fi mult mai ușor și cel mic ar putea accepta această schimbare mult mai ușor.

 

 

Alege o oliță potrivită pentru el

            

Lumea a evoluat, iar olițele sunt tot mai accesibile și disponibile în diferite variante, forme și culori. Va fi foarte ușor pentru tine să găsești mai multe timpuri de olițe băieți și fete.

Printre cele mai căutate olițe se regăsesc olițele cu suport, olițele portabile pentru vacanță, oliță pliabilă, etc.

Nu alege orice timp de oliță, alege una care să se potrivească pentru băiețelul sau fetița ta. Și culoarea poate fi un aspect important. Dacă cel mic are o culoare preferată care îi atrage tot timpul, acesta ar putea fi un punct forte. Nu-l forța să stea pe oliță împotriva voinței sale, lasă-l să aleagă pe el când e momentul.

 

Fă-ți timp și fii prezent în aceasta etapă

 

Dacă consideri că a venit moment să treceți la această etapă, fă-ți timp și dedicare întregului proces de învățare. Nu uită, acesta este un proces nou pentru el și îl poți învăța prin puterea exemplului. Arată-i copilului tău cum stai pe toaletă și explică-i procesul. Cei mici învăță mult imitând ce fac adulții, deci ține cont de acest aspect.

Poți stabili și o rutină pentru acest proces, care să-i intre în ritm și cu care să se familiarizeze. Spre exemplu, după masă sau când a băut multe lichide pune-l să stea pe oliță câteva minute, dar conform voinței sale, dacă vrea să se ridice lasă-l nu-l obliga să mai stea.

Dacă alegi să-l obligi e posibil să nu mai vrea deloc data viitoare.

 

Chiar dacă pare o etapă dificilă toți copii au trecut cu brio de aceasta. Înarmează-te cu multă răbdare și ține minte, această etapă este complet noua pentru el, e nevoie de timp pentru acceptare.

Vei vedea după ce se va obișnui, olița va fi pentru el cel mai bun prieten atât acasă cât și în vacanță.