Din clipa in care soseste vara cele mai neplacute momente sunt cele in care apar muscaturile de tantar. Muscaturile pot sa apara din cauza tantarilor din Delta Dunarii, chiar si din cauza tantarilor din zonele verzi amenajate langa lacuri sau zonele mlastinoase. In cele ce urmeaza vom detalia impreuna cu doctormit.ro pentru a putea descoperi mai multe despre muscatura de tantar.
Asadar, intepatura de tantar apare de cele mai multe ori, la majoritatea persoanelor, ca o umflatura pe piele care ulterior declanseaza pruritul. De cele mai multe ori nu prezinta nici un pericol pentru sanatate, iar administrarea unui gel sau unguent calmant va actiona impotriva iritatiei astfel ca, totul va trece de la sine dupa cateva minute. In schimb, daca va aparea febra, durerile articulare sau inflamatii ale nodulilor limfatici este recomandat sa consultati un medic specialist cat mai repede deoarece este posibil ca in urma muscaturii de tantar sa contactati o infectie.
Simptomele prin care se manifesta muscatura de tantar sunt asa cum spuneam, aparitia unei zone rosiatice, urmata de un prurit persistent. Mai concret, cand un tantar va ataca epiderma unei persoane, organismul va reactiona impotriva substantelor care intra in piele odata cu saliva tantarului. Astfel, are loc o reactie inflamatorie, pielea se va umfla si va aparea o senzatie de mancarime si usturime. Cel mai indicat este sa spalam zona cu apa rece si sapun, iar, ulterior, putem aplica gheata pe muscatura. Gheata va avea ca efect ingustarea vaselor de sange si astfel vor ajunge mai putine substante inflamatorii in zona muscaturii.
Exista si anumite recomandari pe care le putem urma pentru a evita cat mai mult muscaturile de tantar. In primul rand daca suntem in apropierea unei zone mlastinoase sau o zona de delta este bine sa purtam haine cat mai lejere, bluze cu maneci lungi si pantaloni cu maneci lungi, manusi subtiri din bumbac si palarie sau sapca. Trebuie sa avem zone de piele cat mai putin expuse. Atunci cand suntem in parc in sezonul cald este bine sa ne spalam cat mai des posibil in zilele calduroase, deoarece vom transpira abundent, iar transpiratia devine o invitatie la adresa tantarilor, deoarece creste aciditatea corpului, iar acestia simt schimbarea electrolitica de la nivelul epidermei. Pe de alta parte, putem folosi un sapun mentolat, deoarece acesta scade aciditatea pielii si va masca mirosul uman.
Totodata exista o serie de remedii naturiste care pot fi aplicate pe zona afectata de muscatura de tantar, cum ar fi, aplicarea de aloe vera, otet de mere, coaja de banana, busuioc, miere, suc de lamaie, lapte, menta sau ceapa.
Vezi informatii suplimentare direct la DoctorMIT:
Vezi si alte destinatii
Îmbunătățește-ți sănătatea la Sala Aerobic Drumul Taberei
Cum te ajuta un avocat de drept penal
Cum să gestionezi eficient o fosă septică