23 martie 2023

Cum iti alegi corect luminile pentru interior astfel incat sa te poti bucura de un mediu confortabil?

Iluminatul decorativ al unei incaperi trebuie sa se aleaga intotdeauna in functie de 3 criterii: lumina pe care o reflecta, calitate si design. In functie de tipul camerei in care alegem sa folosim iluminatul decorativ, modelele sunt alese. Fiecare element din casa ta este ales corect, de la paturi si pana la cele mai mici detalii, iar acest lucru trebuie sa se intample identic si cu luminile din casa.

Tipuri de iluminat:

Exista cinci tipuri diferite de iluminat, fiecare cu functionalitate si satisfacerea nevoilor specifice. Sa iti aratam fiecare dintre ele explicandu-i caracteristicile.

Iluminatul ambiental desemneaza iluminarea generala a unei camere, iluminata in tot volumul acesteia. Aceasta iluminare poate fi creata de lampi de perete, lumini de tavan sau halogeni. Cel mai eficient lucru este sa inmultesti si sa diversifisifici punctele de lumina prin plasarea mai multor lampi in camera. In acest fel, vom obtine un sentiment mai confortabil si vom economisi energie, deoarece nu avem intotdeauna nevoie de aceeasi intensitate a luminii.

Iluminarea punctului este cea care se limiteaza la un anumit loc: masa, capul patului, masa de birou etc. Prin urmare, este o lumina suplimentara care este indreptata spre un anumit punct al camerei si lasa alte locuri in umbra.

Pentru a evidentia un element decorativ sau un anume loc din casa, folosim iluminat decorativ. Acest spot de iluminat va permite sa evidentiezi o pictura sau evidentia orice alt obiect intr-o camera, cum ar fi biroul, masa de studiu, masa de mancat etc. Cu ajutorul acestui tip de iluminat putem modela volume si crea umbre, care sunt doua aspecte foarte atractive ale iluminatului in decoratiunile interioare.

Iluminatul functional este cel care se adapteaza activitatilor casei: bucatarie, baie etc. De asemenea, il folosim pe holuri si scari. Este un tip de lumina care este rareori estetic, dar are un rol functional de confort si siguranta.

Si, in sfarsit, avem luminile vii care ne permit sa cream o iluminare in miscare. Acest tip de lumina este, de asemenea, numit iluminare cinetica. Exemple vom pune lumina furnizata de lumanari sau chiar foc cos de fum. Este de obicei o lumina mai slaba decat cea de alte tipuri, dar este o lumina mai calda, care transmite senzatii diferite celorlalti.

O casa are nevoie de cat mai multa lumina naturala, dar in lipsa acesteia, este bine sa ne orientam catre un sistem de iluminat care se aseamana destul de mult cu lumina naturala.

Cat costa iluminat decorativ?

Preturile unor astfel de produse pleaca de la cateva zeci de lei si pot ajunge pana la cateva sute, in functie de marca, design dar si materialul din care este conceput. Alege corpuri de iluminat decorativ are pot scoate in evidenta tot ce inseamna iluminat pentru decor astfel incat sa poti obtine cele mai bune rezultate. Doar in felul acesta ai garantia ca ceea ce ai cumparat se potriveste decorului. Tine cont de toate detaliile si in mod sigur vei obtine rezultate pozitive, de care toti sa fie impresionati.

De unde poti achizitiona?

Magazinele de profil se gasesc in toate orasele din tara dar de asemenea poti opta pentru cumpararea produselor de iluminat din mediul online.

Iluminat decorativ este important sa fie ales nu doar in functie de pret ci si de utilitatea sa. Astfel ca fiecare incapere va fi personalizata in functie de cat timp petrecem acolo. Intr-un birou de exemplu, este nevoie sa avem o lumina cat mai apropiata de cea naturala, pe cand in dormitor, vom necesita o lumina calda, cat mai relaxanta, pentru a ne putea odihni mai bine.