Tratamentul cu implanturi dentare este un proces complex care necesită o anumită pregătire. Operația presupune instalarea unei rădăcini dentare artificiale ce va fi ulterior încărcartă cu o coroană protetică. Pentru a evita complicațiile, pacientul trebuie să fie supus unei pregătiri preliminare minuțioase, să treacă testele necesare, să primească sfaturi de la mai mulți specialiști. Rezultatul operației și timpul de recuperare după aceasta depind de o abordare competentă.
Evaluarea inițială
Evaluarea inițială cu privire la posibilitatea efectuarii tratamentului cu implanturi dentare presupune în primul rând examinarea cavității bucale, precum și identificarea bolilor cronice locale și/sau sistemice. Pe baza examinării clinice și a anamnezei, medicul poate prescrie teste suplimentare, și se poate adresa medicilor de specialități conexe. Toate rezultatele sunt evaluate de către medicul implantolog, care dă verdictul final asupra posibilității operației.
După examinarea inițială, trebuie efectuat un examen radiologic al cavității bucale în întregime sau doar a zonei interesate. Examenul radiologic poate consta din radiografii dentare retroalveolare, o radiografie panoramică, și obligatoriu o tomografie computerizată a maxilarelor. Acest lucru va oferi date complete despre starea țesuturilor parodontale. Doar pe baza datelor obținute, clinica www.omniadental.ro poate întocmi un plan de tratament și poate prezice rezultatul acestuia.
Tomografia computerizată oferă informații precise despre densitatea și volumul țesutului osos, structura și dimensiunea sinusurilor maxilare, localizarea terminațiilor nervoase, vaselor de sânge, etc. Pe baza tomografiei, medicul implantolog va alege implantul cu forma și dimensiunile potrivite cazului, și va decide dacă sunt necesare intervenții suplimentare, precum adiții osoase sau sinus lift.
Teste recomandate
În funcție de evaluarea inițială, medicul poate prescrie o serie de analize și/sau teste pentru a întregi tabloul clinic și pentru a identifica eventuale insuficiențe, dezechilibre sau stări patologice existente.
Testele de sânge vizează în principal tulburările de coagulare a sângelui (coagulograma), și deficitele minerale, vitaminice și hormonale din organism. Dacă se suspectează existența unei anumite patologii se vor comanda teste specifice. De exemplu, dacă pacientul este suspectat de diabet zaharat sau dacă există o predispoziție ereditară la dezvoltarea acestuia, poate fi necesar un test de toleranță la glucoză.
Este important sa nu neglijezi indicațiile medicului, și să efectuezi toate analizele necesare, pentru a exclude prezența contraindicațiilor la tratamentul cu implanturi dentare. Numai în acest mod pot fi evitate eventale complicații ce pot duce la pierderea implanturilor.
Igienizarea cavității bucale
Pentru ca operația să aibă succes și să nu apară complicații, este extrem de important să pregătești cu atenție cavitatea bucală pentru o astfel de intervenție. Cele mai mici focare de procese inflamatorii, carii și alte patologii pot provoca respingerea implantului în viitor. Pentru început, se efectuează igiena profesională. În același timp, medicul va recomanda cu siguranță produse potrivite pentru îngrijirea dinților și gingiilor la domiciliu. Dacă este necesar, obturațiile vechi sunt înlocuite cu altele noi, dinții bolnavi ce nu pot fi tratați sunt îndepărtați, se efectuează terapia împotriva gingivitei sau parodontitei.
Ce trebuie făcut înainte de operație
Un alt aspect important este pregătirea psihologică pentru intervenția chirurgicală și reabilitarea pe termen lung. Este important ca medicul să poarte o conversație cu pacientul, în timpul căreia să-i ofere toate detaliile despre viitoarea operație, și să îi atragă atenția asupra necesității unei îngrijiri atente. Se selectează și metoda de anestezie: poate fi anestezie locală, sedare sau chiar anestezie completă, timp în care pacientul va dormi profund.
Cu o zi înainte de data intervenției chirurgicale, pacientul ar trebui să-și schimbe ușor stilul de viață obișnuit. În primul rând, trebuie să renunți la țigări, băuturi alcoolice, cafea, ceai tare, precum și la orice activitate fizică. Cu câteva ore înainte de operație, poți mânca, deoarece după toate procedurile, mâncatul este permis nu mai devreme de 3-4 ore mai târziu.
Vezi si alte destinatii
Cum funcționează un termos?
Ilie Bolojan, Emil Boc, Ciprian Ciucu, uniți în jurul lui Nicolae Ciucă! PNL se pregătește de confruntarea cu PSD în turul 2
Nicolae Ciucă, Președintele PNL, în dialog cu antreprenorii: „Sprijin real și predictibil pentru dezvoltarea afacerilor românești