25 iunie 2024

Structura metalica principala si secundara: functii si elemente

Acest material are o rezistenta mare, durabilitate, flexibilitate, ductilitate si faciliteaza viteza in constructii, printre alte avantaje.

Desi are atat de multe avantaje, pentru ca o structura metalica sa functioneze bine trebuie sa-i cunoasteti bine piesele si, in functie de designul sau final, cum se unesc una cu cealalta. Toate acestea sunt formate dintr-o structura principala si o structura secundara.

Functia structurii metalice principale este cea a stabilizatorului, este, de asemenea, responsabila pentru transferul greutatii intregului ansamblu la fundatiile constructiei. Daca isi face treaba bine, va impiedica infrastructura sa se rastoarne si sa se deformeze, adaugand rezistenta intregului set. In general, acestea sunt grinzi (elemente orizontale) care lucreaza cu flexie si stalpi (elemente verticale) care sunt supusi fortelor de compresie. Atunci cand alegi hale metalice mafosteel la un pret foarte bun pentru afacerea ta va trebui sa iei in calcul toate informatiile despre ele.

In functie de tipul de constructie care urmeaza sa fie efectuata, trebuie utilizat un anumit tip de grinzi, deoarece in functie de aceasta vor rezista mai bine la unele eforturi sau altele.

Clestii sunt cei care sunt plasati unul langa altul pentru a mentine greutatea acoperisului sau a podelei unei cladiri, de asemenea, grinzile sunt cele care sunt plasate in deschiderile de la ferestre si indeplinesc aceeasi sarcina. Asa-numitele grinzi de sutinere tin greutatea peretilor sau, de asemenea, o parte din greutatea acoperisului cladirii. In cele din urma, barele transversale sunt cele care sustin puncte de incarcare izolate in intreaga cladire.

Pe de alta parte, structura secundara este una care este plasata pe structura principala cu functii de sustinere de acoperis si fatada a cladirii, care poate fi numita si substructura. Aceste parti rezista fortelor de compresiune si indoire.

AVANTAJELE STRUCTURII METALICE

REZISTENTA

Structura metalica, spre deosebire de structura obisnuita in special, ocupa mai putin spatiu, ati vazut ca o coloana din beton este mai robusta sau mai mare decat o coloana din structura metalica?

Aceasta inseamna ca structura metalica necesita mai putin volum sau mai putina suprafata pentru a rezista la aceeasi greutate pe care o anumita structura de beton de exemplu, ar sustine-o.

VITEZA

Cand construim o lucrare in structura metalica, vom garanta o constructie mai rapida, spre deosebire de o constructie in structura din beton. Structura metalica este fabricata intr-un atelier in timp ce se efectueaza lucrari de fundatie la fata locului, adica doua activitati in acelasi timp.

Odata ce structura metalica este fabricata, aceasta este transportata in locul in care va fi asamblata, datorita structurii metalice care nu necesita uscare, va fi posibila asamblarea si modelarea proiectului fara probleme.

Cand executam o lucrare in structura de beton si nu in structura metalica, avem nevoie de uscarea componentelor inainte de a continua cu podele sau niveluri mai inalte. Acest lucru creste timpii de executie si, la randul sau, creste timpul de munca si timpul de inchiriere a masinariilor, iar acest lucru se traduce in costuri mai mici.

REUTILIZARE

Cand construim cu o structura metalica, cand constructia ajunge la sfarsitul vietii sale utile, putem demonta structura metalica si recupera o parte din investitia initiala.