2 decembrie 2024

Scandalurile cu vecinii nu se mai termina? Iata de ce ai nevoie de un avocat din Iasi!

avocat Iasi

avocat Iasi

Fiecare dintre noi are dreptul de a se comporta si de a actiona asa cum crede el de cuviinta, insa doar atat timp cat nu le aduce prejudicii altor persoane. Din pacate, exista oameni care nu inteleg acest lucru si care tulbura linistea celor din jur.

Daca ai astfel de vecini, care fac scandal, iti vandalizeaza proprietatea sau comit diferite acte de violenta, in niciun caz nu trebuie sa incerci sa iti faci singur dreptate, deoarece situatia poate sa degenereze. Este preferabil sa apelezi la un avocat Iasi ca avocatiasiduhnea.ro, care iti va explica, in fiecare situatie in parte, cum te protejeaza legea si ce masuri poti sa iei.

Care sunt reglementarile legale?

Legea nr. 61/1991, cu unele completari aduse in februarie 2018, reprezinta textul fundamental ce reglementeaza tulburarea linistii publice si care prevede inclusiv sanctiuni pentru faptele de incalcare a normelor de convietuire sociala, ordine si liniste publica.

Un avocat din Iasi te poate ajuta sa folosesti aceasta lege pentru a pune capat comportamentului incorect al vecinilor. Articolul 1 al textului legislativ amintit este clar, in ceea ce priveste obiectivele legiuitorului:

„Pentru asigurarea climatului de ordine si liniste publica necesar desfasurarii normale a activitatii economice si social-culturale si promovarea unor relatii civilizate in viata cotidiana, cetatenii sunt obligati sa aiba un comportament civic, moral si responsabil, in spiritul legilor tarii si al normelor de convietuire sociala“.

Faptele care constituie contraventii sau infractiuni

Articolul 2 al textului amintit enumera o serie de fapte care sunt considerate contraventii. In anumite conditii, pe care ti le poate explica un avocat din Iasi, ele pot intra sub incidenta legii penale, ajungand sa fie considerate infractiuni:

  • savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora;
  • aruncarea asupra unei persoane, constructii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corozive sau care murdaresc, daca nu s-au produs vatamari ale integritatii corporale sau sanatatii, ori pagube materiale;
  • intreruperea curentului electric sau stingerea, fara drept, a lampilor ce servesc la iluminatul public pe strazi, in parcuri, sali de spectacol sau in alte locuri publice;
  • scrierea sau desenarea, fara drept, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinta comuna aflate in locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum si dezlipirea sau distrugerea, fara drept, a reclamelor, anunturilor si afiselor legal expuse in locuri anume destinate.

Legea enumera si alte posibile fapte penale, a caror interpretare si incadrare o poate realiza un avocat din Iasi specializat in astfel de cauze.

Sanctiunile care pot fi aplicate

In functie de natura faptelor, de gravitatea lor si de imprejurarile in care au fost comise, pot fi aplicate amenzi contraventionale, insotite de obligativitatea de a presta activitati in folosul comunitatii.

De exemplu, proliferarea de injurii sau amenintarea cu acte de violenta este sanctionata cu amenda contraventionala cuprinsa intre 500 si 1 000 de lei sau cu prestarea a 50 pana la 100 de ore in folosul comunitatii. Tulburarea repetata a linistii la orele noptii atrage amenzi si mai usturatoare.

Daca ai vecini care creeaza probleme, apeleaza cu incredere la un avocat Iasi, care iti va indica cea mai buna rezolvare legala posibila!