25 iunie 2024

Rezervare bilet avion pentru calatorie pas cu pas

Cu siguranta daca nu ai mai calatorit pana acum cu avionul sunt multe intrebari la care ai dori sa iti raspunda cineva. Cand sunt cele mai recomandate perioade pentru a face rezervare bilet avion? Cum sa procedezi pentru a te asigura ca nu ajunge bagajul tau in Hong Kong daca tu defapt doresti sa calatoresti in alt colt al lumii? Si, multe altele. 

Astfel de intrebari sunt perfect normale si, chiar si cei care calatoresc cu avionul foarte des tot mai au intrebari dar, scopul unor astfel de materiale precum acesta este acela de a informa si de a oferi informatiile necesare privind conditiile de calatorie. 

Indiferent de destinatia aleasa pentru o vacanta sau pentru o calatorie in interes de afaceri, intotdeauna este bine sa fii pregatit. Cu o buna planificare vei reusi sa economisesti bani pe care ii vei putea utiliza pentru alte cheltuieli. 

 

Ce trebuie sa faci inainte de calatorie? 

 

Este important sa verifici cu atentie conditiile impuse pentru calatorie de compania de zbor unde ai facut rezervare bilete avion. Daca vei calatori cu animale de companie sau cu persoane cu dizabilitati sau varstnici atunci va trebui sa informezi compania aeriana care sa iti puna la dispozitie solutiile pentru a calatori in cele mai bune conditii. 

Din motive de securitate este interzis sa calatoresti cu anumite obiecte. Daca nu stii care sunt acestea este bine sa consulti site-ul companiei aeriene pentru a afla care sunt acestea si sa le scoti din bagaj. Referitor la bagaj, intotdeauna este bine sa te asiguri ca acesta indeplineste numarul de kilograme si dimensiunea acceptata de compania de zbor. Suntem siguri ca nu ai dori ca in momentul in care se realizeaza procedurile pentru imbarcare sa ramai fara lucrurile tale. 

Atunci cand calatoresti intr-o tara in afara spatiului european asigura-te ca toate documentele importante sunt la indemana. Acestea nu se depoziteaza niciodata in bagajul de cala intrucat se pot pierde cu usurinta. Vacantele cu copii necesita o pregatire speciala. Verificati cum puteti sa transportati carucioare, ce documente speciale sunt necesare cat si modalitatea de transport al alimentelor la bordul aeronavei. Alimentele pentru copii si laptele sunt scutite de la normele de transport pentru lichide si geluri. Cu toate acestea, va trebui sa le prezentati personalului pentru inspectie. 

Este bine sa verifici toate aceste conditii chiar de dinainte de a face rezervare bilete avion intrucat acestea difera de la o companie aeriana la alta. 

  Ce trebuie sa faci in aeroport?

Dupa ce ai facut rezervare bilet avion si ai achitat, vine si ziua vacantei. Va trebui sa te prezinti din timp la aeroport daca ai multe bagaje dar daca nu ai decat un simplu bagaj de mana atunci poti sa te prezinti chiar si cu numai 40 de minute inainte de decolare, acest lucru fiind valabil pentru zborurile din Spatiul Schengen. Pentru alte destinatii sau daca aveti bagaj de cala ce trebuie predat atunci este recomandat sa te prezinti la aeroport cu doua ore inaintea imbarcarii. 

Calatorii pot sa efectueze check-in-ul atat online cat si la aeroport. 

De ce sa tinem cont in timpul zborului?

La bordul avionului fiecare pasager are aceleasi drepturi si obligatii. Dispozitivele electronice pot sa fie aduse la bordul avionului insa trebuie respectate anumite reguli. Inainte de a face rezervare bilet avion este important sa te documentezi asupra modului de utilizare a dispozitivelor electronice in timpul zborului.
La anumite clase in pretul biletului de avion sunt incluse si mese. Acest lucru depinde de ruta aleasa dar si de compania de zbor cu care ai ales sa calatoresti. Atunci cand faci o rezervare bilet avion verifica si daca este inclus in zbor si o masa sau daca se poate selecta un meniu dupa preferinte.
Majoritatea companiilor aeriene nu accepta sa aduci alimente la bordul navei. Inainte de a adauga in bagajul de mana alimente cumparate in vacanta este recomandat sa te interesezi de regulile companiei aeriene.

 

Ce facem dupa aterizare? De unde luam bagajele?

Dupa ce avionul a aterizat, personalul aeronavei indruma pasagerii catre autobuze de transfer sau spre terminal unde este necesar sa se efectueze un control de vama si vize. Dupa sosirea pe aeroportul de destinatie si indeplinirea formalitatilor de sosire, pasagerii sunt ghidati catre zona de ridicare a bagajelor de cala. Acestea apar pe o banda rulanta iar fiecare pasager trebuie sa recunoasca bagajul dupa caracteristicile fizice si dupa etichete. 

In cazul zborurilor cu escala trasferul bagajelor intre zboruri revine in totalitate companiilor aeriene. Bagajele sunt transferate de la un zbor la altul iar pasagerii la destinatia finala.