3 decembrie 2020

Pleci in vacanta toamna aceasta? 

Pleci in vacanta toamna aceasta? 

Afla cat de sigur este si ce masuri de protectie trebuie sa respecti

 

 

Deși forța noului Coronavirus nu s-a diluat ci, dimpotrivă, pare să reasalteze Europa într-un val secund de infectări – România însăși fiind recent inclusă în scenariul roșu cu o rată de infectare ce depășește pragul de 1,5 (aproximativ două persoane la mia de locuitori), totuși un studiu de dată recentă al Agenției Europene a Turismului arată că, în ciuda pandemiei, europenii rămân optimiști în ceea ce privește călătoriile. 

 

Unul din doi respondenți au indicat că intenționează să facă o călătorie în următoarele șase luni, majoritatea (80%) planificând să călătorească în Europa; în timp ce unul din patru  au declarat că intenționează să călătorească până în noiembrie 2020. 

În plus, studiul arată că țările puternic afectate de COVID-19 sunt încă printre cele mai populare destinații din Europa, cu Spania, Franța și Italia în fruntea clasamentului. 20% dintre cei intervievați consideră călătoria cu avionul că fiind cea mai puțin sigură parte a unei călătorii iar alegerea locurilor unde își vor petrece vacanța se face în funcție de următorii factori: 

 • sănătate și siguranță (21%), 
 • relaxare (14%), 
 • accesibilitate (13%). 

 

În acest context, recomandările de călătorie și alte restricții impuse de autorități privind limitarea infectiei COVID-19 pot varia de la o țară la alta și e recomandat sa tineti cont PRIMORDIAL de acestea atunci cand planificati o călătorie în perioada imediat următoare. Cu cele mai multe destinații de vacanță încă deschise, e bine să țineți cont de următoarele sugestii pentru a va planifică vacanță:

Așadar, dacă vrei sa pleci în vacanța: 

 • informeaza-te din surse oficiale, țineți cont de faptul că restricțiile se pot schimbă de la o zi la alta, alege planuri flexibile de plată, rămâi conectat și verifică în mod constant actualizările pe măsură ce se apropie ziua călătoriei. 
 • planifică din timp decât să alegi spontan: astfel poți controla eventualele modificări,  poți fi pregătit pentru restricții și pentru a respecta măsurile de siguranță impuse la destinație și pe traseu. Spontaneitatea este plăcută însă, în situația de față, te poate expune inutil unui risc ridicat de infectare. Căuta, în acest sens, și informații referitoare la restaurantele în care veți mânca și alte locuri pe care poate doriți să le vizitați în timpul concediului.

Respectă minimul necesar obligatoriu pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur:

 • Echipează-te cu materiale de protecție: măști, dezinfectant care conține cel puțin 70% alcool, chiar halate medicale de unica folosință dacă treci prin zone aglomerate și de tranzit cum sunt aeroporturile. 
 • Evita locurile aglomerate și redu la minimum contactul din zonele comune. 
 • Încheie o asigurare de călătorie privată înainte de a pleca în străinătate.
 • Menține o distanță de 2 metri între tine și alte persoane și poartă corect masca de protecție
 • Spăla-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Este deosebit de important să te speli pe mâini înainte și după ce mergi la toaletă, înainte de masă și după ce tușesti, strănuți sau sufli nasul. 

 

Fii transparent și responsabil – pregătește-te și pentru scenariul pesimist:

 • Dacă unul sau mai mulți membri ai familiei sau ai grupului cu care călătorești se infectează în timpul vacanței, situația se va schimba drastic. Respectarea normelor reduce riscul infectării, dar acest lucru nu  dă undă verde pentru a te comporta 100% liber.

 

Verifică locația: 

 • Înainte de face o rezervare, verifică întotdeauna situația locală privind cazurile de infecție COVID-19: câte cazuri au fost în ultimele zile și săptămâni, care sunt restricțiile impuse de autorități, ce condiții trebuie îndeplinite. 
 • De asemenea, verifică dacă hotelul a luat toate măsurile preventive necesare sau care este cel mai apropiat spital Covid în zona respectivă și dacă este dotat cu echipamente medicale de protectie
 • Dacă iei în calcul o vacanță în străinătate, verifică dacă intrarea în țară respectivă sau în țările de tranzit este permisă fără a fi plasat în carantină sau dacă trebuie să te testezi. Site-ul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor deține aceste informații care sunt actualizate zilnic. 
 • Fă rost de datele de contact ale ambasadelor și consulatelor din România în țările de tranzit sau în țară ta de destinație. Le găsești actualizate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.