17 aprilie 2024

Particularitati ale sistemelor de iluminat

Distributia intensitatii luminoase este data de particularitatile interne ale corpurilor de iluminat. Fluxul luminos ce reflecta o suprafata poate fi oferit prin aplicarea unor aplice de pereti sau corpuri de iluminat fixate in tavan. Dimensionarea instalatiilor de iluminat se face in raport cu valoarea iluminarii stabilita in functie de utilitatea preponderenta a incaperii.

Fluxul luminos asigura o distributie utila in functie de cum este orietat corpul de iluminat: un flux trimis direct ce acopera cu usurinta un spatiu util si un flux ce este trimis pe pereti si tavanul incaperii.

 Alimentarea corpurilor de iluminat

Fie ca dorim sa montam o aplica, lustra sau alt corp de iluminat, alimentarea corpurilor de iluminat se face prin circuite electrice de la tablourile secundare de lumina. Corpurile de iluminat sunt receptoare monofazate si necesita o atentie sporita atunci cand se leaga de conducta de faza si nul. Meticulozitatea procesului necesita, de multe ori, implicarea unui specialist in fixarea tuturor sistemelor de iluminat pe circuitele electrice. Un singur circuit electric din locuinta poate suporta corpuri de iluminat care sa nu depasesca puterea de 1000 W.

Planul de iluminat al locuintei

Arhitectura constructiei proiecteaza intreg planul de iluminat, dupa ce s-a ales destinatia de folosinta pentru toate incaperile. Se stabileste astfel numarul de corpuri, tipurile de aplice cu led instalmen sau lustre, inaltimea de montare pentru fiecare in parte si numarul intrerupatoarelor care actioneaza luminile. In functie de nevoile practice si destinatia de iluminare a spatiului, corpurile de iluminat alese corespunzator ar trebui sa asigure un iluminat calitativ cu randament ridicat. Distributia fluxului luminos se face direct iar unele corpuri pot propaga o intensitate luminoasa prea mare sau prea mica, ceea ce necesita corectie sau inlocuire.

Pentru incaperile locuintei se va alege si utiliza mai multe surse de iluminat, pentru ca gradul de uzualitate sa fie multifunctional. O bucatarie ar trebui sa beneficieze de un iluminat generos cu lumina rece in zona blatului de lucru unde este nevoie de atentie sporita si de un iluminat mai difuz cu lumina calda pentru zona de servit masa unde atmosfera se doreste a fi mai relaxanta. Pentru hol, baie si sufragerie este necesar a fi implementat acest mixt de cald –rece cu expunere pe anumite zone de necesitate, iar in dormitor se accepta si un singur tip de iluminare calda care imbie la odihna si relaxare.

Corpuri de iluminat folosite

Plafoniera asigura un grad redus de distributie al lumini in camera, fiind potrivita de una singura pentru dormitor. Ideale sunt cele care permit reglarea intensitatii iar ca sursa suplimentara se poate alege o lampa de podea sau birou acolo unde este cazul.

Lustrele si pendule suspendate se incadreaza frumos in living sau bucatarie, insa ar trebui sa se aleaga acele modele care avantajeaza spatiul de folosinta. O lustra supradimensionata genereaza un impact vizual nepotrivit.

Aplicele sunt usor de incadrat pentru iluminat de hol sau baie, iar ca sursa suplimentara poate     ilumina o zona destinata lucrului.

Spoturi se utilizeaza foarte mult incastrate in mobilier, zid sau oglinda. Lumina generata de acestea au mai mult rol de accentuare a detaliilor decorative.

Lampi de masa sau podea se folosesc ca surse suplimentare pentru a asigura o cantitate eficienta de lumina ambientului in diferite unghiuri ale casei. Lampile de podea cu brat flexibil sunt usor de folosit pentru a reda lumina favorabila unui colt cu destinatie de lucru.

Adaptabilitatea corpurilor de iluminat

Pe intregul parcurs al zilei avem necesitati diversificate pentru folosinta corpurilor de iluminat. O serie de becuri inovative vin in ajutorul nostru, oferind un flux luminos adaptabil si un control specializat. Becurile au suferit transformari de –a lungul anilor, becurile incandescente cu filament ramanand mult in urma ca beneficii de folosinta. Becurile LED cuceresc prin eficienta, consum mic si o durata de viata destul de mare. De asemenea, unele becuri LED prezinta o functie  reglabila care ne ajuta sa modelam sursa de iluminat prin amplificare sau imprastiere mai difuza. La mare cautare sunt acum si  sistemele inteligente de iluminat care pot fi controlate prin  aplicatie, prin telecomanda sau comanda vocala. Acestea au incadrat intrerupator dimabil ce permite intensitatea reglabila de lumina in functie de necesitate si pot fi folosite pentru aplice, plafoniere, lustre sau penduluri in functie de soclu fiecarui produs. Pe langa faptul ca au un consum optimizat  emit si o lumina directionata, luminand instataneu.

Alegerea sistemului de iluminat clasic cu bec incandescent sau fluorescent ramane o varianta ieftina care se potriveste oriunde, insa durata de viata este mult limitata fata de cea unui LED.

Eficienta unui bec clasic este de 16 lumeni/watt, a unui bec fluorescent pana la 60 lumeni/watt iar a unui LED de 150 lumeni/watt. Alegerea becului se face in functie de tipul de soclu, forma becului, eficienta, tensiunea de alimentare si durata de viata. Piata permite adaptabilitate ridicata pentru a transforma ambientul prin tipul de iluminare care avantajeaza fiecare locuinta.