18 iulie 2024

Padparadscha – tot ce trebuie să știi despre această nestemată cu un nume special

Padparadscha este o piatră prețioasă care este folosită și purtată de către oameni de mai bine de 2000 de ani. Numele său interesant, dar greu de pronunțat, o face să iasă în evidență, iar aspectul și culorile sale nu mai pot fi găsite la alte nestemate. De aceea, noi și partenerii noștri, magazinul online Bijuterii TV, vrem să popularizăm padparadscha și în rândul românilor! În acest articol îți vom prezenta ce este și de ce să alegi un safir padparadscha, atunci când îți dorești o bijuterie cu pietre prețioase!

Padparadscha – ce este și de unde provine?

Padparadscha este de fapt o varietate de safir, cu o coloristică specială! Majoritatea experților nu folosesc un termen fără celălalt, safirele padparadscha fiind printre cele mai rare din întreaga lume.

Primul astfel de safir descoperit a fost acum 2000 de ani, pe teritoriul statului de astăzi Sri Lanka. Pe vremea aceea, în zona respectivă se vorbea un dialect singalez, care a dat și denumirea de astăzi a pietrei prețioase. Se pare că ”padma”  însemna lotus, iar ”ranga” culoare, două elemente care caracterizează nestematele padparadscha, care au culoarea unei flori de lotus, văzută în timpul unui apus.

Sri Lanka a rămas până în prezent cel mai mare producător și exportator de padparadscha, iar pietrele prețioase extrase din regiunea originală au o culoare mai rozalie decât altele. Recent, s-au descoperit rezerve de padparadscha și în Madagascar și Tanzania, dar de o calitate inferioară comparativ cu cele din Sri Lanka.

Ce culoare are padparadscha?

Culoarea safirelor padparadscha este o combinație între roz și portocaliu, asemănătoare unei flori de lotus, lucru sugerat și de etimologia numelui pe care îl poartă.

Cu toate acestea, există diferențe de valoare, în funcție de nuanța exactă a nestematelor. Cele mai prețioase sunt cele dominate de o nuanță de roz, dar nici cele care tind spre portocaliu nu sunt lipsite de valoare.

Cât de prețioase sunt safirele padparadscha?

Safirul este în general în topul celor mai scumpe pietre prețioase, însă cele din categoria padparadscha sunt mult mai rare și implicit mai valoroase. Prețul este stabilit în funcție de transparență, formă și greutate, dar o mare importanță o are și regiunea de unde provine nestemata și intensitatea culorii care predomină.

Padparadscha a demonstrat de multe ori că este o piatră prețioasă apreciată, chiar și de familiile regale. În 2018, la logodna prințesei Eugenie de York, întreaga lume a fost impresionată de inelul care avea în centru un frumos safir padparadscha. Soțul său, Jack Brooksbank, a motivat alegerea asemănând personalitatea partenerei sale cu proprietatea safirului de a-și schimba culoarea în funcție de lumina din care este privit. Dacă avem în vedere și duritatea pietrei prețioase, un inel cu padparadscha este perfect pentru un moment special al vieții!

Deși numele nu este atât de cunoscut în România, la nivel internațional safirele padparadscha sunt foarte apreciate.

De aceea, este un mod perfect de a ieși în evidență, în cadrul unui eveniment important pentru tine. Pe site-ul Bijuterii TV sunt disponibile zeci de bijuterii cu astfel de pietre prețioase, care se potrivesc oricărui stil, așa că nu mai sta pe gânduri: intră acum și plasează comanda!