23 martie 2023

Istoria femeilor care poarta doar fuste

De ce femeile poarta pantaloni si barbatii nu poarta fuste astazi a devenit o intrebare foarte frecventa. S-ar putea sa nu existe un raspuns adevarat la asta. Evident, aceste doua tipuri de imbracaminte sunt acum purtate diferit de barbati si femei, si nu doar din motive de moda.

Este neobisnuit in intalni un barbat in fusta pe strada, acesta va atrage atentia oamenilor. Dar este absolut normal ca femeile sa poarte pantaloni. De la miscarea feminista, femeile au luptat pentru dreptul de a purta pantaloni. Astazi, femeile care poarta pantaloni infatiseaza imaginea femeilor in societatea occidentala, asa cum colegii lor poarta fuste sau rochii elegante. Pe langa fustele tartan, exista o exceptie pentru fustele barbatesti .A fost realizata pe podium de catre designerul de moda Jean Paul Gaultier in 1984 si a fost folosita de vedetele modei masculine ca o imbracaminte de moda de scurta durata, ca o petrecere in public. Chiar daca fustele barbatilor nu au disparut niciodata complet, doar o mana de oameni folosesc astazi acest tip de imbracaminte. A devenit o tendinta de moda la sfarsitul secolului XX. Aceasta rochie este considerata masculina, asa cum sugereaza si numele „Fusta pentru barbati”.

In acelasi timp, pantalonii, simbol pe termen lung al barbatilor burghezi si al masculinitatii, nu mai sunt considerati scoli non-teologice si pot fi purtati in mod egal de barbati si femei. Acesta nu este intotdeauna cazul. Pana in secolul al XVIII-lea, fustele nu erau limitate la femei; pe de alta parte, pantalonii erau intotdeauna atribuiti barbatilor. Imbracamintea atribuie oamenii unui grup social si creeaza identitati, care in mod evident include identitatea de gen. Corpul devine vizibil ca un corp marcat sexual prin imbracaminte sau altele asemenea.

Cum sunt exprimate si fixate masculinitatea si feminitatea in imbracaminte

Privind inapoi la istorie, se poate oferi posibile explicatii pentru modul in care au fost facute aceste doua piese de imbracaminte, cum au fost manipulate si cum sunt manipulate acum. In secolul al XII-lea, incepand din Franta, hainele europene au fost taiate pentru prima data pe corp. Inca din epoca carolingiana, imbracamintea in forma de sac a fost obisnuita, iar aceasta imbracaminte modificata este acum un lucru nou. Tehnologia de taiere s-a dezvoltat rapid si, datorita imbunatatirii conditiilor economice, a trecut de la aristocratie la burghezia urbana. In secolul al XIV-lea, diferentele de imbracaminte au crescut, de exemplu odata cu aparitia decolteului feminin. Elementele de design individualizate atribuie imbracaminte femeilor sau barbatilor pentru a distinge clar intre genuri.

Termenul „elegant” a devenit popular inca din secolul al XVIII-lea. Cuvantul este derivat din franceza. Cuvantul francez „elegant” inseamna „gustos”. In lumea modei se vorbeste despre un stil vestimentar elegant atunci cand arata impecabil si rafinat . Fashionista este imbracata elegant atunci cand isi face o imagine gratioasa si placuta in moda. Dar eleganta are ceva de-a face si cu decenta si politetea. O doamna imbracata elegant se pune in lumina reflectoarelor. O moda care are stil, dar care nu pare niciodata intruziva, ofensatoare sau stridenta este potrivita pentru asta.

In prezent poti gasi rochii vaporoase atat elegante cat si casual si totul depinde de preferintele tale si de evenimentele la care vei purta rochiile. Cu ajutorul acestor rochii vei putea avea tinute cu adevarat relaxate atunci cand mergi la mare sau in zilele toride din timpul verii, dar si tinute foarte pretentioase in momentul in care mergi la petreceri si evenimente importante. Astfel,  va fi mult mai usor sa te imbraci corect, daca alegi rochiile potrivite mereu. Eleganta conteaza la multe evenimente si vei avea nevoie de rochii elegante asa cum se intampla si pe vremuri, conform informatiilor de mai sus.