21 martie 2025

In ce stil sa-mi decorez mobila de bucatarie

decor mobila bucatarie

In ce stil sa-mi decorez mobila de bucatarie

 

Amenajarea corecta a bucatariei este cel mai important factor in asigurarea unei zone de bucatarie functionale si practice. Indiferent daca bucataria este mica si inghesuita sau mare si extinsa, un aspect inteligent va face toata diferenta, ajutandu-va sa profitati la maximum de spatiu. Mai ales intr-o bucatarie, este mult mai mult de amenajat decat doar amplasarea mobilierului si a dulapurilor: ergonomia are si un rol enorm de jucat. Obtinerea inaltimii corecte, asigurarea unui spatiu suficient pentru o miscare confortabila, amplasarea aparatelor si usurinta in utilizare vor determina bucuria dvs. de camera. Utilizeaza o folie decor mobilier pentru a da stilul dorit mobilei tale!

Desi planul casei tale va determina cel mai probabil aspectul pe care il va avea bucataria ta, poti oricand sa optimizati zona pentru a functiona mai bine. Iata care sunt cele mai des intalnite amenajari de bucatarie, cu sfaturi care va vor ajuta sa faceti exact asta.

Triunghiul de lucru

Triunghiul de lucru a fost conceput in anii 1920 ca una dintre primele masuri de eficienta intr-o bucatarie rezidentiala. Triunghiul creeaza o cale clara intre zona pentru prepararea alimentelor (plita), zona de curatare (chiuveta de bucatarie) si zona de depozitare a alimentelor (frigider). Nu uita ca pentru aspect, poti apela inclusiv la vopsirea usilor MDF.

  • Principiile triunghiului de lucru in bucatarie:
  • Lungimea fiecarui picior de triunghi este intre 1,2 si 2,7 m
  • Lungimea combinata a celor trei picioare trebuie sa fie intre 4 m si 7,9 m
  • Nu trebuie sa existe aparate sau dulapuri care sa intersecteze niciunul dintre picioarele triunghiului
  • Nu trebuie sa existe orice trafic major prin triunghi

Pentru o eficienta si o utilizare maxima a spatiului in bucatarie, trebuie aplicate regulile de baza de mai jos:

  • Usile de intrare in bucatarie trebuie sa aiba o latime de cel putin 812 mm
  • O usa de intrare nu trebuie sa interfereze cu functionarea in siguranta a niciunui aparat, iar usile aparatului nu trebuie sa interfereze intre ele
  • Lungimea culoarului de lucru trebuie sa fie de cel putin 1060 mm pentru un singur gatit. Bucatarii si 1220 mm pentru bucatarii cu mai multe bucatarii
  • Pasarele trebuie sa aiba o latime de cel putin 915 mm
  • Intr-o zona de relaxare unde nu exista trafic in spatele scaunului, trebuie permisa o pasarela libera de 915 mm de la marginea mesei sau a blatului pana la marginea din spatele acestuia.
  • Scaunele trebuie sa aiba o latime de minim 610 mm pentru fiecare persoana. Permiteti un spatiu liber pentru picioare de 460 mm la o masa cu o inaltime de 760 mm; 380 mm spatiu liber la un blat de bucatarie (914 mm inaltime); si 305 mm la contorul de bar (1066 mm inaltime).
  • Daca exista o singura chiuveta, aceasta ar trebui sa fie amplasata langa sau vizavi de plita si frigider.
  • O chiuveta ar trebui sa fie flancata de o zona de aterizare de minim 610 mm, cu 460 mm pe fiecare parte.
  • O suprafata de lucru principala de cel putin 760 mm latime si 600 mm adancime ar trebui sa fie langa chiuveta
  • O masina de spalat vase trebuie plasata la 900 mm de o chiuveta
  • Ar trebui sa existe un spatiu de aterizare de cel putin 380 mm langa manerul frigiderului sau unul nu mai mult de 1200 mm vizavi de frigider

Suprafata de gatit trebuie sa aiba zone de aterizare minime de 300 mm pe o parte si 380 mm pe cealalta parte.