4 octombrie 2024

Ghidul farmacistilor pentru pregatirea continua

Medicamentul este o substanță chimică sau un amestec de substanțe care este utilizat pentru tratamentul (curativ), prevenirea (profilactic) sau diagnosticarea unei anumite boli. Pe de altă parte, substanța care este responsabilă de efectul terapeutic este denumită substanță medicamentoasă, fiind necesară o diferență între medicament și substanța cu efect terapeutic pe care acesta o conține. Farmacologia reprezintă știința care se ocupă cu studiul medicamentelor.

Tocmai în sprijinul farmacologiei apare cartea Memomed 2020, memoratorul de medicamente, un instrument practic utilizat de către farmaciști și de către medici pentru actualizarea continuă a informațiilor din domeniul medicamentului și pentru prescrierea optimă a acestora, fiind destinat cunoașterii celor mai noi informații și practici terapeutice.

Dumitru Dobrescu, născut la data de 12 martie 1927, este un farmacolog român, membru corespondent al Academiei Române. Medic și farmacist, practician alopat și homeopat, profesor de farmacologie și membru corespondent al Academiei Romane, sub îndrumarea sa a fost elaborată ediția a 26-a a Memomedului, forma actualizată a tratatului pentru medicamente, ediție care poate fi comandată online. Alcătuită din două volume, scopul lucrării este de a sprijini medicii, asistenții medicali, farmaciștii și asistenții de farmacie cu informațiile complete și actualizate pentru cele mai eficiente opțiuni de tratament.

Primul volum al Memomedului, Memorator de farmacologie alopată, reprezită partea care cuprinde informații actualizate ale medicamentelor disponibile anual în România. Datorită dinamicii continue a evoluției medicamentelor primul volum al Memomedului contribuie semnificativ la informarea continuă a profesioniștilor care lucrează în domeniul sănătății, ajutându-i pe aceștia să recomande doar medicamentele ce se regăsesc în farmacii, în detrimentul celor care au fost retrase de pe piață.

Al doilea volum al Memomedului dezvăluie Ghidul farmacoterapic alopat și homeopat. Elaborat pentru a sprijini medicii în vederea evaluării unor genuri complexe de terapii, care pot înlocui sau completa tratamentul alopat, îndrumarul atestă, în paralel, diverse protocoale terapeutice. Cu privire la complexitatea tratamentului pentru anumite afecțiuni, în funcție de factori precum tratamentul alopat, tratamentul homeopat, alimentația pacientului, stilul de viață sau starea psihică a pacientului, ghidul prezintă modul în care se pot vindeca afecțiunile.

O atenţie deosebită a fost acordată bolilor rare şi chiar dacă cercetarea în acest domeniu este relativ deficitară, ca urmare a eşantionului de populaţie restrâns, progresele făcute prin autorizarea medicamentelor orfane sunt remarcabile. Industria farmaceutică a investit şi în domeniul formulărilor farmaceutice noi şi al asocierilor fixe de medicamente cu scopul creşterii aderenţei la tratament.

De peste 200 de ani, atât medicina umană, cât și cea veterinară folosesc două metode terapeutice, alopată și homeopată. Din nefericire pentru omenire cele două metode au fost considerate în mod ilogic și absurd ca antagoniste, deși sunt complementare. Consecințele acestei situații au fost și sunt foarte dăunătoare sănătății umanității. Alopatia a fost și este metoda terapeutică suverană, acoperind circa 95% din consumul de medicamente. Homeopatia a rămas tot timpul în afara medicinii științifice, fiind considerată greșit, în grupul medicinilor alternative. Consecințele negative ale acestui lucru asupra sănătății umanității, nu vor putea fi cunoscute niciodată.

În calitatea sa de Profesor de Farmacologie, Acad. Prof. Dr. Dumitru Dobrescu  a ajuns la

concluzia valorii inestimabile a homeopatiei în rândul Științelor Medicale, ca una dintre cele mai importante descoperiri ale medicinii tuturor timpurilor, cu condiția trecerii de la homeopatia inițială, care a avut la bază nivelul cunoștiintelor medicinii epocii, la o homeopatie nouă, științifică, a secolului XXI.