9 august 2022

Evolutia sectorului imobiliar din Romania

Potrivit site-ului  ivu.ro, evolutia sectorului imobiliar din Romania a fost fenomenală, impulsionată de o economie în creștere, demografie favorabilă și regimul liberalizat de investiții străine directe. Cu toate acestea, acum acest fenomen neîncetat al sectorului imobiliar a început să prezinte semne de contracție.

Care pot fi motivele unei astfel de tendințe în acest sector și ce curs viitor va urma? Acest articol încearcă să găsească răspunsuri la aceste întrebări …

Prezentare generală a sectorului imobiliar Romanesc

Din 2004-2005, sectorul imobiliar a avut o creștere extraordinară. Înregistrând o rată de creștere de 35%, fiind estimat la o valoare de 15 miliarde Euro și se anticipează că va crește cu o rată de 30% anual în următorul deceniu, atrăgând investiții străine în valoare de 30 miliarde Euro, cu un număr a parcurilor IT și a orașelor rezidențiale construite în orasele mari din Romania cum ar Cluj-Napoca, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Constanta etc.

Termenul imobiliar acoperă locuințe rezidențiale, birouri comerciale și spații comerciale precum teatre, hoteluri și restaurante, puncte de vânzare cu amănuntul, clădiri industriale precum fabrici și clădiri guvernamentale. Imobilele implică cumpărarea de terenuri, clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Activitățile din sectorul imobiliar îmbrățișează și sectorul construcțiilor.

Sectorul reprezintă o sursă majoră de generare de locuri de muncă în țară, fiind al doilea angajator ca mărime, alături de agricultură. Sectorul are legături cu aproximativ 250 de industrii ancilare, cum ar fi cimentul, cărămida, oțelul, materialele de construcție etc.

Prin urmare, o creștere unitară a cheltuielilor din acest sector are efect multiplicator și capacitate de a genera venituri de până la cinci ori.

În sectorul imobiliar, componenta majoră cuprinde locuințe,case si apartamente, care reprezintă 80% și crește cu o rată de 10% in fiecare an. Restul constă din segmente comerciale de birouri, centre comerciale, hoteluri și spitale.

Economica Romaneasca crește cu o rată de 9% însoțită de creșterea nivelului de venituri ale clasei de mijloc, creșterea familiilor nucleare, dobânzi scăzute, abordare modernă a proprietății și schimbarea atitudinii tinerei clase muncitoare în ceea ce privește economia și cumpărați pentru a cumpăra și rambursa, contribuind la creșterea cererii de locuințe.Costurile anterioare ale caselor erau de aproape 20 de ori mai mari decât venitul anual al cumpărătorilor, în timp ce astăzi sunt mai mici de 4,5 ori.