
dezvoltare personala copii
Dezvoltarea personala este un proces continuu care se intinde pe parcursul intregii vieti, dar este cu atat mai important sa o incepi de la o varsta frageda. Copiii incep sa invete despre sine si despre interactiunile cu ceilalti inca din primele luni de viata, iar acest lucru influenteaza profund modul in care se dezvolta atat emotional, cat si social. Un aspect esential al acestui proces de dezvoltare personala la copii este abilitatea de a fi asertiv si de a invata sa te pui pe primul plan, astfel incat sa iti respecti propriile dorinte si nevoi, fara a le pune pe ale altora mai presus de ale tale. A fi asertiv nu inseamna sa fii agresiv sau egoist, ci sa ai curajul de a-ti exprima opiniile si sentimentele intr-un mod clar si respectuos.
Pentru copii, acest proces incepe adesea prin invatarea diferentei dintre a-si exprima dorintele intr-un mod calm si controlat si a ceda intotdeauna in fata altora. Multi copii, in special cei care sunt mai timizi sau mai sensibili, pot simti o presiune sociala puternica sa fie mereu de acord cu ceilalti si sa puna propriile nevoi pe loc secund. Insa, acest lucru poate duce la acumularea de frustrari si conflicte interioare, deoarece copiii nu invata sa-si apere punctul de vedere sau sa isi stabileasca limite sanatoase. Asertivitatea este cheia pentru a construi o relatie sanatoasa cu sinele si cu ceilalti, motiv pentru care ea nu poate lipsi din cadrul programului de dezvoltare personala pentru copii oferit de Success Academy.

Invatarea asertivitatii in cadrul acestui program de dezvoltare personala pentru copii incepe prin recunoasterea propriilor sentimente si dorinte. Copiii trebuie sa invete sa identifice cand se simt inconfortabil, suparati sau chiar fericiti si sa stie cum sa isi exprime aceste trairi intr-un mod care nu dauneaza relatiilor cu cei din jur. De exemplu, daca un copil nu doreste sa imprumute o jucarie altui copil, este important sa invete cum sa spuna „Nu, nu vreau sa iti dau aceasta jucarie acum, pentru ca imi place si vreau sa ma joc cu ea” intr-un mod calm si ferm, dar nu agresiv. Asemenea expresii ajuta copilul sa inteleaga ca este important sa isi apere drepturile si sa isi exprime dorintele fara a fi nepoliticos sau a supara pe cineva.
Pentru ca un copil sa devina asertiv, el este incurajat constant in cadrul programului de dezvoltare personala pentru copii sa isi faca auzite opiniile si sa isi exprime nevoile. Un alt pas important este sa inveti cum sa spui „Nu” atunci cand este necesar, fara a te simti vinovat. Multi copii pot simti ca trebuie sa spuna „Da” intotdeauna pentru a face pe plac celorlalti sau pentru a nu dezamagi. Aceasta poate duce la supraincarcare emotionala si stres. Un alt motiv al participarii la un astfel de program de dezvoltare personala pentru copii este acela de a-i invata pe adolescenti sa stabileasca limite sanatoase. Tinerii trebuie sa inteleaga ca este in regula sa refuze o cerere atunci cand nu se simt confortabil sau cand au alte prioritati.
Asertivitatea este, de asemenea, legata de dezvoltarea increderii in sine. Un adolescent care invata sa isi exprime gandurile si sentimentele in cadrul acestui program de dezvoltare personala pentru copii va deveni mai increzator in propriile abilitati de a gestiona relatiile interpersonale. In plus, acest lucru le va oferi tinerilor resursele necesare pentru a face fata conflictelor sau pentru a aborda situatiile dificile intr-un mod constructiv. De exemplu, atunci cand un copil este invitat la o activitate la care nu doreste sa participe, in loc sa accepte din obligatie sau din teama de a nu fi respins, el va invata sa isi exprime sincer parerea, spunand „Nu cred ca vreau sa merg, dar multumesc pentru invitatie”. Astfel, copilul invata nu doar sa isi apere limitele, ci si sa respecte deciziile celor din jur, fara a judeca sau a se simti jenat.
Un alt aspect esential al dezvoltarii asertivitatii este invatarea negocierii. Adolescentii trebuie sa inteleaga ca, in multe situatii, nu totul este alb sau negru, iar compromisul este adesea necesar. Insa, chiar si atunci cand negociaza, este important ca un copil sa ramana fidel propriilor nevoi si dorinte, fara a ceda in mod constant. De exemplu, daca doi copii doresc sa joace cu acelasi joc, un copil poate propune o alternativa care sa fie satisfacatoare pentru amandoi sau poate sugera o metoda de a se juca pe rand. Acest tip de abordare asertiva ii va ajuta pe copii sa inteleaga ca solutiile nu trebuie sa fie mereu in favoarea unei singure persoane, ci sa se bazeze pe respectul reciproc.
Procesul de dezvoltare personala la copii nu este complet fara invatarea asertivitatii si a importantei de a-ti pune propriile nevoi pe primul plan, intr-un mod sanatos si respectuos. Aceasta le va oferi copiilor incredere in sine, le va imbunatati relatiile interpersonale si le va permite sa faca fata provocarilor vietii cu un spirit echilibrat si matur.
Vezi si alte destinatii
Transportul auto în Brașov Beneficiile platformei de transport mașini
Servicii profesionale de reparatii laptopuri in Brasov Ce trebuie sa stiti
Cum se previn avariile electrice folosind tehnologii avansate