Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the slicr domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/mm3sppoaoa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-external-links domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/mm3sppoaoa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Descopera toate avantajele celulelor stem - Madalin Mitrea
26 aprilie 2025

Descopera toate avantajele celulelor stem

In fiecare an, tot mai multe femei si barbati sufera din cauza rupturii de cartilaj al meniscului. Rolul acestuia este de a actiona ca un strat de absorbire a socului intre oasele inferioare si cele superioare ale membrului inferior. O mare parte din aceste cazuri de rupturi de menisc apar la persoane cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani si de cele mai multe ori sunt rezultatul unor entorse ale piciorului survenite in timpul alergarilor, a jocurilor de fotbal sau rugby, a practicarii echitatiei sau schiului. Meniscul este o formatiune fibro-cartilaginoasa aflata la suprafata tibiei si este implicata in lubrifierea, protectia suprafetelor articulare si stabilizarea articulatiei.

In prezent, metoda chirurgicala de a repara un menisc rupt necesita de cele mai multe ori o perioada indelungata de recuperare. Multi sportivi au optat pentru inlaturarea acestui cartilaj, insa, aceasta procedura lasa expuse oasele in zona genunchiului si mareste riscul aparitiei osteoartritei la varste mai inaintate.

In schimb, o echipa de cercetatori a reusit sa vindece tesutul din acest cartilaj in laborator, cu ajutorul celulelor stem prelevate din maduva osoasa a pacientilor cu probleme de menisc. Acestia s-au folosit de un dispozitiv care a fost impregnat cu celule stem si care ulterior a fost implantat in zona rupturii. Acest test a fost efectuat cu succes, iar la un an de la interventie, medicii au putut observa ca tesutul meniscului s-a refacut in cazul tuturor pacientilor. In plus, dupa doi ani, de la efectuarea testului, o parte din pacienti aveau refacute complet functiile genunchiului.

Avand in vedere aceste rezultate, tratamentul pentru ruptura de menisc cu ajutorul celulelor stem se dovedeste a fi promitator. Pe viitor se urmareste imbunatatirea acestei metode astfel incat costurile sa fie reduse, iar tehnica sa fie simplificata.

Celulele stem mezenchimale sunt o sursa atractiva de celule pentru medicina regenerativa, fiind capabile sa se auto-reinnoiasca cu o rata de crestere ridicata avand proprietati de diferentiere pluri-potentiala. Maduva osoasa este prima sursa de celule stem mezenchimale, dar recoltarea este invaziva si dureroasa. In plus, cantitatea recoltata este minina astfel ca va fi nevoie de cultivarea acestor celule pentru a obtine un numar suficient de mare de celule. De aceea, se recomanda recoltarea de celule stem la nastere, avand in vedere ca sangele din cordonul ombilical reprezinta o sursa importanta de celule stem, iar procedura nu este invaziva si este nedureroasa. De asemenea, celulele stem din maduva osoasa imbatranesc mai repede si nici nu se pot diviza in alte tipuri de celule sau tesuturi.

Noua tehnica de tratare a rupturii de menisc presupune un timp mai redus de refacere, iar pacientul isi poate relua mai repede activitatile sale fizice.

Pentru mai multe detalii despre tratamentul cu celule stem pentru ruptura de menisc puteti lua legatura cu unul dintre consultanti Stem Sure sau puteti citi pe www.stemsure.ro.