4 octombrie 2024

De ce Kombucha este un ceai recomandat de nutritionisti

Este greu de ignorat existenta Kombucha, aceasta „bautura vie” plina de virtuti, aclamata de adeptii dietei sanatoase. Dar cum se prepara aceasta bautura? Care sunt beneficiile sale pentru sanatate? Este uneori necesar sa fim atenti? Aici, toate aceste intrebari vor primi, pe rand, fiecare cate un raspuns.

Daca vrei sa incerci cea mai buna varianta de kombucha intra pe https://ikombucha.ro/ si cumpara produsul preferat.

Ce este Kombucha?

Kombucha se prepara in mod traditional dintr-un sirop dulce de ceai negru sau verde dupa preferinte, in care a fost scufundata o tulpina care se prezinta sub forma unui disc gelatinos numit SCOBY – acronim pentru culturile simbiotice de bacterii si drojdii. Acest SCOBY este cel care permite bauturii sa fermenteze si ii confera, dupa doua saptamani, in medie, aroma sa acida si efervescenta.

Valorile nutritionale si calorice ale Kombucha

Kombucha este o bautura cu continut scazut de zahar, care contine, in general, intre 1 si 4 g de carbohidrati la 100 ml, si deci intre 4 si 16 calorii la 100 ml, in functie de marci sau de reteta folosita atunci cand este de casa. Exista o medie de 1,4 g de carbohidrati si 9,5 calorii la 100 ml. Dar valoarea nutritiva a Kombucha consta in probioticele pe care le contine. Natura si cantitatea acestor bacterii probiotice este insa foarte variabila si depinde pe de o parte de tipul de ceai folosit, dar si de drojdiile si fermentii alesi, de modul de fermentatie si de perioada de incubatie.

 Beneficiile ceaiului Kombucha pentru sanatate

Un adevarat cocktail de probiotice si bogat in multi micronutrienti, kombucha are multe beneficii pentru sanatate. Dar, desi poate fi tentant sa le luam la valoarea nominala, ele ar trebui puse in perspectiva, deoarece majoritatea nu au fost dovedite prin studii stiintifice solide.

Intareste sistemul imunitar

In timpul fermentatiei kombucha se formeaza multi antioxidanti, in principal polifenoli si flavonoide. Cu toate acestea, acesti micronutrienti pretiosi, cunoscuti ca limiteaza efectele stresului oxidativ, joaca, de asemenea, un rol in sistemul imunitar prin protejarea timusului. In plus, bacteriile probiotice continute de Kombucha, il fac eficient in intarirea florei intestinale, esentiala pentru un bun sistem imunitar. A ne proteja de virusii din jur prin intarirea sistemului imunitar este prin urmare principala virtute care este atribuita Kombucha.

Imbunatatiti digestia

Hranindu-ne microbiota intestinala cu bacterii bune, kombucha, ca toate alimentele fermentate – chefir, varza murata, miso, iaurt, legume fermentate – ar ajuta la imbunatatirea digestiei.

Va ajuta sa reglati glicemia

Un studiu efectuat pe sobolani diabetici a aratat ca, consumul regulat de Kombucha a putut incetini digestia carbohidratilor si, prin urmare, scadea zaharul din sange. Desi studiul este promitator, din pacate nu este suficient sa spunem ca un astfel de rezultat ar fi obtinut la om. Continutul foarte scazut de carbohidrati al Kombucha, pe de alta parte, il face mult mai atragator decat orice bautura zaharoasa pentru oricine isi monitorizeaza glicemia!

Va ajuta sa limitati riscul de cancer colorectal

Un studiu recent din 2019 a analizat efectele Kombucha asupra cancerului colorectal. Ea concluzioneaza ca „ceaiul kombucha ar putea fi considerat o sursa potentiala de antioxidare, inhibare a bacteriilor enterice patogene si toxicitate asupra celulelor cancerului colorectal”.