
Pentru a aprecia pe deplin aromele vinului rose, acesta trebuie servit conform regulilor artei. Prin urmare, o atentie deosebita trebuie acordata temperaturii, paharului si veselei insotitoare. Aflati cum sa serviti corect un vin rose.
Pentru a aprecia cu adevarat un vin rose si pentru a invata cum sa-l combinati cu preparatele alimentare, trebuie mai intai sa-i cunoasteti aromele. Fie ca sunt subtile sau taioase, ele determina cea mai reusita asociere, care va scoate in evidenta toate aromele atat ale vinului, cat si ale mancarii.
Aromele vinului rose depind in principal de metoda de vinificare (macerat sau presare) si de soiul de struguri (Cabernet, Grenache, Syrah…). Veti obtine apoi o varietate de arome in gura, precum fructe, caramel, note florale sau condimente calde, lemnoase (scortisoara, vanilie…).
Odata deschisa, sticla de rose poate fi pastrata la frigider. Totusi, nu trebuie consumat prea tarziu, deoarece dupa 4-5 zile isi poate pierde corpul si aromele.
Auzim adesea ca majoritatea vinutilor rose sunt recomandate a fi baute in decurs de un an de la imbuteliere. Dar cum ramane cu conditiile de pastrare a vinului rose? Contrar credintei populare, o sticla de vin roze isi va pastra toata calitatea daca este pastrata intr-o pivnita sau camera la temperatura camerei, ideal intre 8°C si 10°C.
Multe vinuri rose sunt cele mai bune dupa un an sau doi de pastrare, iar unele pot fi chiar invechite cativa ani. Acest lucru este cunoscut sub numele de rose gastronomic.
Inainte de a-l gusta, trebuie doar sa-l puneti la frigider sau intr-o galeata cu gheata si sa-l scoateti cu zece minute inainte de consum, astfel incat sa atinga o temperatura optima.
Din punct de vedere estetic sticla transparenta permite sa fie apreciata culoarea si luminozitatea rozului. Dincolo de aspectul vizual, alegerea paharului va avea o mare importanta pentru a spori aromele roseului, si va oferi toata finetea si complexitatea buchetului.
Paharul cu picior este esential pentru a preveni incalzirea vinului la contactul cu mana si pentru a mentine temperatura ideala de servire. In continuare, alegerea paharului, a cupei acestuia mai precis, va fi foarte importanta in timpul degustarii. Un pahar inalt, ingust, precum paharul INAO sau ISO, concentreaza aromele volatile si le dezvaluie mai bine. Este deosebit de interesant pentru o degustare de rose, un vin cu arome atat de delicate. Forma de lalea a paharului este, de asemenea, un criteriu important pentru oxigenarea si aerarea vinului, pastrand aromele.
Combinatia de vin rose cu preparate pe masura este esentiala pentru a imbunatati in mod corespunzator atat vinul, cat si preparatul culinar. Vinul rose este un acompaniament perfect pentru o varietate de feluri de mancare, de la aperitiv la desert.
Vin rose ca aperitiv: racoritor si dulce, rose se potriveste perfect cu aperitive delicate, cu arome sudice, precum tapenada, sunca, carnati, legume crude.
Vin rose ca fel principal: alegerea rose este judicioasa pentru a insoti carnea sau pestele la gratar, fructele de mare, precum si preparatele calde sau reci ( bouillabaisse, salate, prajituri…).
Vin rose cu branza: pentru a evidentia aromele vinului, branza de capra sau de oaie este complementul perfect pentru rose. Se potriveste perfect si cu branzeturile moi.
Vin rose la desert: Vinul rose poate fi savurat si la sfarsitul mesei, cu deserturi cu fructe, fie ele sorbet, prajituri sau fursecuri simple.
Vezi si alte destinatii
Rulmenții oscilanți – ghid complet despre aplicații și utilizări industriale
Echipamente de protecție laser
Soluții Durabile pentru Pierderea Dentară la Clinica Prodent Dr. Gruia