19 aprilie 2024

Cum să ambalezi corect un colet, astfel încât acesta să ajungă în siguranță la destinatar?

Sursa foto: Unsplash

Trimiterea unui colet nu a fost nicicum la ușoară și mai rapidă ca în zilele noastre. În trecut, pentru a trimite un pachet din punctul A în punctul B nu aveai prea multe opțiuni – fie alegeai poșta, fie îl puneai la autobuz sau tren.

În zilele noastre oferta este mult mai variată. Odată cu dezvoltarea tehnologiei și a internetului au apărut o mulțime de magazine online, iar pandemia a făcut mult mai vizibil trendul de online shopping. Astfel, se impunea o soluție la numărul în creștere al coletelor. Și s-a găsit una – compania privată de curierat.

Astăzi, în România activează câteva zeci de astfel de companii, unele la nivel național și internațional, pe când altele la nivel regional. Zilnic mii de colete trec prin mâinile personalului de firmele de curierat, fapt care poate duce la accidente, de natură să afecteze ambalajul produselor.

De fiecare dată când vrei să trimiți un colet, parte a procesului este ambalarea corespunzătoare. Cum micile accidente se pot întâmplă fără intenție este important să iei în calcul chiar și cel mai negru scenariu atunci când împachetezi pachetul.

Fie că ai mai trimis colete sau ești novice, orice bun de valoare sau fragil presupune investiția în cele mai bune produse de ambalare – cutii, folii cu bule, folii stretch, pungi cu aer sau orice altceva care ar putea proteja cât mai bine conținutul pachetului. Acestea pot fi găsite online, la o simplă căutare pe Google sau pe Ambalare.com.

Indiferent de destinația coletului, acesta va fi manipulat de mai multe ori, va ajunge pe mai multe bande de sortare, alături de alte pachete și se poate întâmpla ca pachete mai grele să fie depozitate deasupra coletului tău.

Dacă este prima dată când trimiți un colet printr-o firmă de curierat, iată câteva sfaturi prin care te poți asigura că acesta va ajunge în siguranță la destinatar:

Evită să folosești cutiile învechite

În cazul în care coletul tău are ca destinație o altă țară specialiștii recomandă să nu folosești cutiile vechi, dat fiind că pot ceda mult mai ușor. Astfel, pachetul ambalat va fi sortat de firma de curierat, însă drumul se continuă cu agenții vamali, personalul de transport, furnizorii de servicii internaționale etc.

Luând considerare acest lucru există mari șanse ca produsele din colet să aibă de suferit din cauza cutiei prea vechi. De cealaltă parte, în timpul transportului, dacă există denivelări, coletele se pot freca unele de celelalte.

Alege o cutie potrivită pentru greutatea produselor

Cu cât produsul este mai greu, cu atât cutia în care este transportat trebuie să fie mai groasă. În cazul obiectelor voluminoase, cum ar fi piesele auto, se recomandă cutii din carton dublu sau triplustratificat.

Ia în calcul valoarea și fragilitatea produselor

Un alt criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare este valoarea și fragilitatea produselor pe care vrei să le trimiți. Acestea necesită o amortizare suplimentară, precum mai multă folie cu bule sau pungi cu aer. De asemenea, în cazul coletelor fragile este indicat să folosești o bandă adezivă specială sau un sticker cu mesajul ”FRAGIL”.

 

Dacă nu dispui de folie cu bule, o altă metodă de ambalare este box-in-box. Nu doar că protejează mai bine conținutul coletului, dar poate fi și o metodă de a-i oferi clientului o experiență de unboxing inedită.

Ambalează produsele separat

În cazul în care coletul include mai multe produse, cel mai bine ar fi să le ambalezi separat, astfel încât să nu se lovească între ele pe parcursul transportului. De asemenea, cum vremea este mereu surprinzătoare, elimini riscul apei și a umezelii în interiorul produselor.

Adaugă mult material antișoc

După ce ai pus produsele în cutie este important să adaugi material antișoc, de umplutură și amortizare, astfel încât produsele să nu se miște în cutie. Este recomandat să folosești cam 5 metri de materiale antișoc, reprezentând  folie cu bule, inserții din spumă sau carton, air-bags, polistiren, etc.