2 octombrie 2023

Cum poate fi procesata sticla cu aparate de taiere CNC

analko

Tehnologia laser CNC se bazeaza pe masini care functioneaza in centrele de prelucrare a sticlei pe baza unor fisiere 3D realizate in AutoCad. Capetele de procesare ale masinii pot sa urmareasca o traiectorie 3D care rezulta din interpolarea celor 5 axe: X, Y, Z, A si C. Programul performant care functioneaza cu fisierele DXF si elementele mecanice care alcatuiesc acest ansamblu in centrul de prelucrare permit executarea unor piese de sticla cu abateri dimensionale de ordinul zecilor de milimetri. Dimensiunile maxime ale sticlei sunt variate si depind de masina care realizeaza taierea.

Prelucrarea muchiilor cu diferite profile

Procesul de taiere sticla laser implica si prelucrarea muchiilor cu diferite profile. Masinile au capacitatea de termina si de a prelucra atat sticla cat si marmura sau un set combinat de sticla si de marmura. Spre exemplu, blaturile de masa care au ambele materiale pot fi prelucrate CNC. Centrul de prelucrare CNC este capabil sa realizeze nenumarate forme si sa finiseze corespunzator marginile, singura limita fiind imaginatia proiectantului. Masinile unelte CNC pot sa execute o margine tesita de 90 de grade, care are nevoie de un timp de prelucrare mai lung, dar are ca rezultat o finisare de buna calitate. Daca se doreste o margine intr-o forma atipica este foarte posibil sa fie controlate taieturile individuale necesare pentru executia proiectului. Datorita faptului ca axa Z a masinii poate sa ajunga pana la 500 mm inaltime, practic se poate gestiona orice grosime de sticla.

Frezarea sticlei

Analko realizeaza toate operatiunile de prelucrare sticla si metal cu laser, cu ajutorul unor masini performante CNC. Frezarea sticlei cu ajutorul aparatelor CNC este recomandata pentru aplicatii precum instalarea lavoarelor in blaturi de sticla, montarea farurilor in oglinzi sau montarea prizelor in placarea peretilor. Pentru siguranta, marginile taiate trebuie sa fie finisate, fie mat, fie lucios.

In cazul unor aplicatii speciale cum este mobilerul de arta, este posibil sa fie utilizata taierea CNC si pentru decorul interior. Capacitatea masinii CNC de a combina cele 5 axe face posibila executarea mai multor tipuri de finisaje cu maxima precizie indiferent de unghiul interior de taiere sau de dimensiunea fetei.

Sistemul coordonat cu 5 axe al aparatului CNC permite scrierea atat pe suprafata cat si pe marginile sticlei. Unicul detaliu necesar este specificacia fontului dorit, care va fi convertit in fisier vectorial si ulterior gravat pe marginea sau pe suprafata sticlei.

Gravura se poate realiza atat cu linii drepte cat si cu arcuri sau cu curbe circulare. Cele mai des solicitate tipuri de gravura sunt in general cele legate de oglinzi decorative care trebuie sa se armonizeze cu mobilierul elegant. Mai multe inaltimi ale discurilor de gravare sunt disponibile si ofera o multitudine de optiuni de gravare care pot avea atat roluri decorative cat si roluri functionale.

CNC reprezinta o masina indispensabila pentru aplicatiile in care forajul de precizie este sential. Pentru a temepra sticla cu perforatii sau decupaje, maginile trebuie sa fie corect finisate. Se pot experimenta diverse tipuri de tehnologie de foraj, caz in care sticla prelucrata CNC are un grad mai mare de siguranta in procesarea si utilizarea ulterioara.23