21 martie 2023

Ce inseamna si ce face BlueMotion?

Tehnologia BlueMotion imbina mai multe descoperiri in domeniul auto, destinate realizarii unui consum redus de carburant.

Semnificatia BlueMotion

Tehnologia BlueMotion imbina mai multe descoperiri in domeniul auto, destinate realizarii unui consum redus de carburant si protejarii mediului inconjurator. Tehnologia a fost brevetata de Volkswagen si are la baza 4, 5 sisteme distincte.

Prezenta la mare parte din modelele Volkswagen, 2 dintre acestea fac nota discordanta in ceea ce inseamna bluemotion „pursange”, respectiv Volkswagen Golf si Volkswagen Polo.

Articolul nostru face referire la inovatiile tehnologice care definesc BlueMotion.

Functia start & stop

Notiunea de start & stop, asa cum se deduce din insasi denumirea acesteia, se fundamenteaza pe principiul economiei de carburant la momentul la care motorul autovehiculului nu functioneaza. Aici nu facem referire la situatiile in care rulam cu autovehiculul (situatia ideala), rularea acestuia depinzand automat de functionarea in sine a motorului, ci la alt gen de situatii (sa le numim de asteptare), pe care le vom aminti in cele ce urmeaza.

Astfel, utilizarea masinii nu implica, din pacate, rulare continua. Conducatorii auto pierd ore bune in traficul zilnic la cozi, in asteptarea culorii verde la semafoare, in intersectiile blocate s.a.m.d. , infrastructura veche si numarul mare de autoturisme jucand un rol esential in cadrul acestui proces.

Tehnologia start & stop a fost creata special pentru acest gen de momente in care motorul autovehiculului se va opri atunci cand va detecta imobilizarea masinii. Scopul este deductibil, constand in economia de carburant si in diminuarea noxelor emise de autoturism.

Astfel, evolutia tehnologica a adus un aport extraordinar in domeniul auto, prin protejarea sanatatii fiecaruia dintre noi si a mediului inconjurator, limitand poluarea.

Transformarea energiei franarii

Cu totii stim ca un stil ideal de condus este la polul opus celui smuls, respectiv o maniera de sofat calma, cu utilizarea cat mai rara a pedalei de frana. Din pacate, mediul urban obliga conducatorii auto la utilizarea continua a franei, fie ca ne aflam in mers bara la bara, fie ca oprim la semafor sau la trecerile destinate pietonilor.

In general, utilizarea franei presupune pierderea energiei. Aceasta inventie tehnologica despre care discutam astazi are rolul de a inmagazina energia risipita si a recicla ajutandu-se de alternatorul masinii. Reciclarea va ridica voltajul de la nivelul alternatorului in momentul franarii autoturismului, respectiv il va reduce in momentul accelerarii masinii, actiune care va facilita incarcarea motorului si economisirea carburantului.

Cauciucurile cu rezistenta ridicata

Anvelopele la care facem referire sunt create cu scopul diminuarii frecarii dintre cauciucul din care sunt confectionate si asfalt. Astfel, cantitatea de energie necesara invartirii rotilor autoturismului si mentinerii rotatiei acestora va fi mai mica, frecarea in sine fiind si ea mica. Prin intermediul acestui sistem se va face o economie serioasa de carburant atat la momentul inceperii deplasarii autoturismului, cat si la momentul rularii acestuia pe autostrada.

Forma cu aspect aerodinamic a autovehiculului

Designul masinii conteaza din multe puncte de vedere, important pentru articolul de fata fiind consumul mai mic de carburant, implicit costurile reduse cu combustibilul. BlueMotion transforma masina intr-un automobil aerodinamic, modificand panourile, spoilerele, inaltimea de rulare a autovehiculului, grilele etc.

Propulsia

Desi face parte din dotarile cu caracter facultativ, aceasta tehnologie merita luata in calcul in conditiile in care se urmareste economisirea de carburant de catre autovehicul. Motoarele cu propulsie, contrar credintei generale, nu consuma extra, propulsia in sine fiind creata astfel incat sa ofere extra putere, numai in conditiile in care aceasta este de stricta necesitate.

Efectele blue motion privind consumul redus de carburant

Conditia necesara realizarii unei economii consistente de carburant si, implicit, contientizarii acesteia este reprezentata de distantele parcurse de autoturism in decursul unui an de zile. Numarul mic de kilometri parcursi nu va conduce la realizarea unei economii consistente de combustibil; cel mult va oferi bucuria utilizarii unui autovehicul care nu afecteaza intr-o maniera decisiva mediul inconjurator.

In caz contrar, daca distantele parcurse sunt mari, tehnologia BlueMotion se va face simtita in ceea ce priveste economisirea carburantului masinii dumneavoastra.