Ce este carcinomul bazocelular?
Denumit si epiteliom bazocelular, carcinomul bazocelular este definit ca fiind un cancer de piele care se dezvolta in celulele bazale, care sunt responsabile pentru producerea de noi celule ale pielii pe masura ce celulele vechi mor. Spre deosebire de alte tipuri de cancer de piele, carcinomul bazocelular rareori se raspandeste dincolo de zona in care se dezvolta initial.
Este cel mai frecvent tip de cancer cutanat, iar incidenta sa creste odata cu varsta. S-a constatat ca persoanele cu varsta de peste 55 de ani au un risc de 100 de ori mai mare decat persoanele de sub 20 de ani sa dezvolte acest tip de cancer.
Diferenta dintre carcinomul bazocelular si melanom
Melanomul este cea mai periculoasa forma de cancer de piele. Spre deosebire de epiteliomul bazocelular, melanomul se poate raspandi la organe indepartate daca este lasat netratat. Isi are originea in celulele producatoare de pigment ale pielii (melanocite) si se prezinta ca o alunita noua sau neobisnuita care isi poate schimba forma, dimensiunea sau culoarea in timp.
Diferenta dintre carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase
Carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase sunt cele mai frecvente tipuri de cancer de piele. Acestea, impreuna cu carcinomul cu celule Merkel, sunt cunoscute ca fiind tipuri de cancer de piele nonmelanomic. Carcinomul cu celule scuamoase se raspandeste rar in alte zone ale corpului, cu toate ca o face mai des decat epiteliomul bazocelular. Dupa cum sugereaza si numele, carcinomul cu celule scuamoase se dezvolta in celulele scuamoase plate, asezate in straturi, ale epidermei.
Cauzele carcinomului bazocelular
Majoritatea expertilor sunt de parere ca expunerea pe termen lung la radiatiile ultraviolete ale soarelui este responsabila pentru dezvoltarea carcinomului bazocelular, motiv pentru care cea mai buna modalitate de a preveni acest tip de cancer de piele este de a limita timpul petrecut la soare si de a aplica in mod regulat o lotiune cu protectie solara, preferabil cu SPF 50.
De asemenea, este recomandat un consult dermatologic pentru un examen profesional al pielii in fiecare an si o autoverificare regulata a pielii pentru a vedea daca au aparut modificari la nivelul epidermei, in special pe fata, scalp si alte zone ale corpului care sunt adesea lasate neacoperite.
Simptomele carcinomului bazocelular
Carcinomul bazocelular apare de regula pe zone ale corpului ce sunt in mod frecvent expuse la soare, cum ar fi fata, gatul, urechile, spatele, umerii si scalpul, desi se poate dezvolta oriunde pe corp. Cu toate ca semnele de avertizare specifice ale acestui tip de cancer pot varia, de obicei se prezinta ca una dintre urmatoarele leziuni ale pielii:
-
o leziune de culoare maro, neagra sau albastra, putin iesita in evidenta si cu marginile translucide;
-
o proeminenta lucioasa care poate parea roz, rosie sau alba (in tonurile mai inchise ale pielii, proeminenta poate fi neagra sau maro, avand aspectul asemanator cu cel al unei alunite). Se intampla uneori ca, in interiorul leziunii, sa se vada mici vase de sange similare cu ramurile unui copac;
-
o leziune solzoasa, cu margini proeminente, care poate creste si sangera in timp;
-
o leziune alba ce arata ca o cicatrice groasa, fara a avea marginile bine definite.
Rata de vindecare in cazurile de carcinom bazocelular
Prognosticul general pentru carcinomul bazocelular este foarte bun, mai ales daca este diagnosticat in stadiu incipient. In ziua de azi, acest tip de cancer are o rata de vindecare fara recidiva de 85% pana la 95%. In cazuri rare, carcinomul bazocelular poate fi desfigurant sau poate pune viata in pericol daca este netratat.
Daca vrei sa afli mai multe despre carcinomul bazocelular, o poti face accesand site-ul www.bestetic.ro
Vezi si alte destinatii
Îmbunătățește-ți sănătatea la Sala Aerobic Drumul Taberei
Cum te ajuta un avocat de drept penal
Cum să gestionezi eficient o fosă septică