18 iulie 2024

Ce beneficii are inotul pentru organism?

Beneficiile inotului sunt aproape nelimitate. Este o modalitate excelenta de a va tonifia, o modalitate eficienta de a va relaxa mintea si chiar de a da inapoi ceasul imbatranirii. Iata motivele pentru care toata lumea ar trebui sa-si faca timp sa inoate.

Ce tip de inot pentru ce beneficii?

Cum alegi inotul potrivita pentru tine? Ar trebui sa alegeti brasul sau crawl?  Faceti alegerea cu ajutorul expertilor nostri. Intrati in apa! Inotul este un sport complet care poate fi recomandat unui numar cat mai mare de persoane. Si are numeroase beneficii pentru greutate, articulatii, activitatea cardiaca si circulatia sangelui. Atunci cand mergeti la cursuri de inot le veti intelege pe toate.

Tonifiere musculara fara durere

Lipsa de greutate resimtita atunci cand esti scufundat in apa permite ca toti muschii sa fie lucrati usor. Deoarece corpul este 80% plutitor, miscarile care sunt dificil de executat pe sol pot fi usor de executat in apa. In plus, nu este nevoie de greutate suplimentara, deoarece mediul acvatic in sine ofera rezistenta. Barbatii care s-au antrenat timp de 8 saptamani intr-un program de inot si-au crescut masa musculara a tricepsului cu 23,8%4. Inotul regulat ajuta la tonifierea muschilor bratelor, picioarelor si trunchiului, deci, de ce sa nu urmati cursuri de inot?

Poate inotul sa va imbunatateasca starea de spirit?

Potrivit unor cercetatori, inotul regulat poate reduce stresul, reduce anxietatea si combate depresia, indiferent de nivelul de pregatire fizica si de capacitatea dumneavoastra. A fi inconjurat de apa favorizeaza relaxarea si permite corpului sa se relaxeze mult mai mult decat intr-o sala de gimnastica plina de oglinzi si muzica tare.

Iar daca preferati sa o faceti in aer liber, studii recente au aratat ca inotul in ape deschise sau in salbaticie este o modalitate minunata (desi rece) de a va imbunatati starea de spirit, de a va spori cognitia, precum si de a va recapata un sentiment natural de placere. Statul in aer liber va va oferi, de asemenea, un aport esential de vitamina D, chiar si in timpul lunilor intunecate de iarna.

Capacitate cardiovasculara si respiratorie imbunatatita

Pe langa faptul ca utilizeaza toti muschii corpului (biceps, triceps, muschi abdominali, cvadriceps etc.), inotul antreneaza si sistemul respirator si capacitatea cardiovasculara. Este una dintre cele mai eficiente activitati fizice pentru imbunatatirea intoarcerii venoase. Datorita contractiei si relaxarii muschilor, diferitele miscari efectuate favorizeaza circulatia sangelui, limitand in acelasi timp retentia de apa. Acest lucru este deosebit de benefic pentru picioarele care sunt frecvent afectate de retentia de apa. Prin inotul regulat, inima va deveni mai puternica si mai rezistenta. Astfel, inotul ajuta la limitarea riscului de boli cardiovasculare, deoarece inima poate lucra mai eficient atat in repaus, cat si in timpul exercitiilor fizice.

Cum poate inotul sa va imbunatateasca starea de spirit?

Persoanele care practica in mod regulat o activitate fizica, cum ar fi inotul, au de doua ori mai multe sanse de a avea un somn bun. De asemenea, este mai putin probabil ca acestia sa sufere de insomnie sau sa se trezeasca devreme. Consultati intotdeauna un profesionist calificat in domeniul sanatatii inainte de a incepe orice dieta sau program de exercitii fizice sau cursuri de inot. Recomandarile privind exercitiile fizice nu sunt menite sa inlocuiasca sfatul medical adecvat.