2 decembrie 2024

Beneficiile inhalatorului cu sare

Probabil ati mai auzit de medici care trimit pacienti sa se recupereze langa mare, unde ar putea sa se bucure de soare si sa respire aerul sarat. De ce au loc astfel de recomandari?

Terapia cu sare – numita si haloterapie sau speleoterapie – implica respiratia particulelor fine de sare. Desi aerul marin contine sare, sarea uscata (care se gaseste in pesterile de sare si in inhalatoarele de sare) este considerata o forma mai puternica de haloterapie.

Cum functioneaza haloterapia (terapia cu sare)?

Potrivit dr. Alex Eingorn, terapia cu sare functioneaza in doua moduri. In primul rand, sarea de Himalaya emite ioni negativi si „celulele ranite si bolnave au deficit de electroni, astfel incat supunerea organismului la un mediu bogat in electroni beneficiaza si vindeca celulele prin absorbtie”.  Ai nevoie doar de un inhalator cu sare pentru a obtine cele mai mari beneficii de la aceasta terapie.

In al doilea rand, „sarea in forma sa microcristalina are efecte antiseptice, antibacteriene, antifungice si antivirale asupra celulelor epiteliale (una dintre cele mai importante parti ale organismului pentru protectie si secretie).  Prin urmare, sarea ajuta si la ameliorarea bolilor respiratorii.

Cele mai importante beneficii ale terapiei cu sare

  1. Sprijin imunitar si scaderea inflamatiei – Pe langa faptul ca este antiinflamatoare, terapia cu sare ajuta la calmarea hipersensibilitatii sistemului imunitar (raspunsurile IgE), spune The Lung Institute .
  2. Ajuta organismul sa curete mucusul si vine in ajutorul sinusurilor . Cand particulele fine de sare sunt inhalate, acestea vor cadea pe captuseala cailor respiratorii si vor atrage apa in caile respiratorii, ducand la subtierea mucoasa si ajutand la regenerarea acesteia, facand astfel oamenii sa se simta mai bine.
  3. Ajuta la ameliorarea stresului – Dupa cum a mentionat Dr. Eingorn mai sus, sarea de Himalaya emite ioni negativi, care conform WebMD „sunt molecule invizibile, fara miros si fara gust pe care le inhalam din abundenta in anumite medii. Ganditi-va la munti, cascade si plaje. Odata ce ajung in fluxul nostru sanguin, se crede ca ionii negativi produc reactii biochimice care maresc nivelul serotoninei chimice ale starii de spirit, ajutand la . . . ameliorarea stresului.”
  4. Detoxifiere – Prin subtierea mucoasei, astfel incat organismul sa o poata elimina, terapia cu sare ajuta organismul sa elimine mai eficient iritantii si agentii patogeni.
  5. Somn mai profund – Terapia cu sare ajuta la somn in doua moduri. In primul rand, ne calmeaza raspunsul la stres. Stresul produce cortizol, care inhiba fluxul de cortizol (alias hormonul somnului). Prin resetarea raspunsului la stres, organismul este capabil sa produca melatonina la momentul potrivit. Un alt mod in care inhalatoarele de sare pot sprijini o noapte odihnitoare este ameliorarea problemelor respiratorii care impiedica uneori somnul.

Haloterapia functioneaza cel mai bine atunci cand sarea este foarte uscata, asa ca nu este recomandata adaugarea de uleiuri esentiale. De asemenea, uleiurile esentiale pot descompune treptat sarea, facand inhalatorul mai putin eficient in timp.

Pentru utilizare, tineti inhalatorul la gura si inspirati profund, apoi expirati pe nas. Daca doriti, respirati din nou prin inhalator sau puteti alterna respiratiile regulate cu respiratiile inhalatorului. Majoritatea oamenilor isi folosesc inhalatorul timp de 10-20 de minute pe zi.