7 noiembrie 2024

Albena – scurt ghid de călătorie

Bulgaria este o destinație pentru turismul litoral tot mai îndrăgită. Cea mai dezvoltată stațiune a vecinilor bulgari, recunoscută internațional, fiind și cea mai apropiată de București, la doar 298 km, este Albena.

Cu o vechime în turism de peste 50 de ani, cu plaje certificate ”blue flag” de 20 de ani, stațiunea este potrivită pentru toate categoriile de vârstă.

Cum ajungi în Albena?

Te-ai hotărât! Anul acesta pleci în concediu in Bulgaria. Ei bine, Albena poate fi o opțiune convenabilă atunci când vine vorba de transport.

Albena este situată pe litoralul Mării negre, în Nord-Estul Bulgariei, la 12 km de Balcic și la 30 de km de oraşul Varna, capitala maritimă a Bulgariei. Un bilet dus-întors cu avionul, în plin sezon, începe de la 250€ și poate ajunge la peste 1000€. Prin urmare, soluțiile ideale pentru transport sunt fie cu autocarul, fie cu mașina personală.

Călătoria cu autocarul, din București, va dura 5-6 ore, iar costurile sunt foarte rezonabile, în jur de câțiva zeci de euro pentru un bilet.

Călătoria este una relativ ușoară și cu mașina personală, drumurile fiind în mare parte bune și foarte bune. Din București până în Albena vei parcurge 259 km dacă pleci pe la Silistra, 299 km pe la Ruse sau 322 km pe traseul prin vama Negru Vodă- Kardam.

Sezonul estival începe în luna mai

Clima seamănă mult cu cea din România, așa că lunile decembrie- aprilie nu sunt deloc favorabile turismului. Începând însă din Mai, soarele dezmiardă plajele și până prin iulie se ating maxime de până la 32°C.

Sezonul de vârf, cu vreme perfectă, este în august și septembrie, luni în care temperatura apei mării se menține în jurul a 27°C. Vremea se menține destul de frumoasă și în octombrie, recordul de temperatură ajungând la 30 °C.

Opțiuni de cazare în Albena

În Albena există o mare varietate de unități cazare, pentru toate gusturile și buzunarele. Peste 80 de hoteluri atrag turiștii cu pachete all-inclusive, la care se adaugă pensiuni, apartamente, case de vacanţă etc.

De exemplu, la Filadelfia Turism găsești oferte de cazare în Albena pentru 2021 de la 143 euro de persoană, pentru 7 nopți.

Plaje excepționale și obiective de neratat

Stațiunea Albena este renumită pentru tratamente, balneoterapie și hidroterapie, acolo existând cel mai mare centru de balneologie din Bulgaria. Vă puteți bucura pe tot parcursul anului de băi cu apă minerală şi alge micronizate, termo-terapie, jacuzzi, saună, de o varietate de programe și proceduri de vindecare a unor boli și terapii de relaxare, sau tratamente cosmetice.

Albena are peste 6 km de litoral, curata și întreținut, distincția Blue Flag garantând calitatea excepțională a apei și nisipului. Sunt amenajate 21 de plaje, atât publice, cât și private care satisfac sutele de mii de turiști care aleg în fiecare vară să se relaxeze în această stațiune.

Zona este îndrăgită în egală măsură de seniori, tineri și copii, deoarece nivelul mării coboară foarte ușor (undeva cam la 150 de metri de țărm adâncimea apei ajunge la doar 1,6 metri). Se pot practica majoritatea sporturilor nautice, te poți plimba pe faleză, unde există o mulțime de cafenele, taverne, restaurante, cluburi și discoteci.

Castelul Reginei Maria din Balcik, Grădina Botanică din Balcik şi Rezervaţia Naturală Baltata, Capul Kaliakra, orașul și portul Varna sunt principalele obiective pe care nu ar trebui să le ratați dacă ajungeți în Albena.

Cumpărați leva pentru cheltuială

Moneda locală a bulgarilor este leva (BGN). Deși se pot face plăți și în euro sau cu cardul este mult mai avantajos să cumperi leva (2.52 RON).

Prețurile de pe litoralul bulgăresc sunt puțin mai mici decât în România, așa ca exemplu o apă costă vreo 3 lei (1,19 BGN), o bere locală 6 lei (2,50 BGN), în timp ce un pachet de țigări ajunge la 15 lei (5,95 BGN).

Meniu diversificat la prețuri accesibile

Diversitatea este o caracteristică a bucătăriei bulgărești. Nu lipsesc din meniu fructele, legumele, ierburile aromate, supele calde sau reci, produsele de patiserie sau dulciurile cu creme aromate. Pe alocuri se aseamănă cu bucătăria românească, iar în meniul restaurantelor se găsesc și preparate ca la mama acasă, precum ciorba de burtă, sarmalele sau micii.

Salatele sunt vedetele meniului bulgăresc, care sunt atât tradiționale, cât și adaptate după bucătăria internațională. Prețul salatelor e între 8-12 leva, în timp ce gustările și platouri le reci ajung la 25 leva, gustările calde 10-20 leva, iar ciorbele costă între 7-15 leva.

Per total litoralul bulgăresc este foarte atractiv, mai ales datorită pachetelor all-inclusive, a hotelurilor mai noi și reabilitate, a spațiului de care dispun și implicit a facilităților.