19 ianuarie 2021

Aerosolii si polenul

Aerosolii si polenul

In fiecare an in sezon presa ne inunda cu stiri despre alergii, polen, ce sa facem, cum sa ne ferim si cum sa ne tratam. Cine are alergii stie ca e cam dificil sa te feresti de polen cand in aer sunt milioane de spori si particule microscopice pregatite sa ne faca viata mai grea.

Spre exemplu, ambrozia e una dintre cele mai invazive specii de plante de pe teritoriul Romaniei, iar asta inseamna ca e peste tot. Nu doar in natura, ci si in orase, intre blocuri, fiind o buruiana foarte rezistenta.

Ajuta aerosolii?

Creste peste tot, chiar si in culturile de grau si floarea-soarelui, provocand pagube semnificative agricultorilor. O singura planta poate produce pana la 30.000 de seminte si fiecare din acestea isi pastreaza proprietatile germinative pana la 40 de ani.

Insa noi avem prea putin interes pentru agricultura, nu-i asa? Ambrozia e periculoasa din punct de vedere alergologic, ajungand sa creasca in ultimii ani aproape in toate orasele Romaniei, afectand milioane de romani.

Alergiile nu par mare lucru in stadii incipiente, lumea le confunda de obicei cu o banala raceala, insa faptul ca simptomele nu trec deloc ci mai mult se agraveaza cu trecerea timpului indica de obicei o alergie clara: dureri de cap, stranut, secretii nazale, nas infundat, mancarimi si roseala la nas si ochi (conjunctivita alergica), lacrimare, desensibilizarea simtului gustului, oboseala cronica, somnolenta, iar in unele cazuri extreme se poate ajunge chiar la soc anafilactic.

Alergia la ambrozie mai poate fi intuita si daca simptomele se repeta in fiecare an in aceeasi perioada, ambrozia producand polen in lunile de toamna, cand planta profita de perioadele secetoase pentru a-si imprastia polenul pe distante foarte mari.

Ai alergie?

Alergenul trebuie mai intai corect izolat, iar pentru asta se vor face o serie de teste. Stati fara frica, nu dor.

Pentru inceput, doctorul va putea identifica alergia la ambrozie doar pe baza simptomelor si factorilor de mediu care i se comunica corect de catre pacient. Doctorul poate afla cand au inceput simptomele si sa compare cu perioada in care polenizeaza ambrozia, insa doar daca primeste datele corecte si exista buna intentie din partea pacientului.

Testarea cutanata se face cu o substanta in care s-a diluat in prealabil polen de ambrozie sau ce planta e suspecta pentru alergie. Testul e pozitiv daca dupa inteparea usoara a zonei apare un edem sau roseata, indicand o reactie la alergen.

Testul de sange va cauta anticorpii pe care organismul i-a produs la detectarea polenului.

Tratamentul cu nebulizator

Simptomele alergiilor produc o calitate slaba a vietii, afectand atat somnul cat si activitatile de zi cu zi, oricat de simple ar fi acestea. Aceasta boala trebuie atacata din fasa, nu o lasati sa va surprinda!

Pentru ca orice tratament sa functioneze trebuie mai intai sa evitati contactul cu polenul de ambrozie. Daca nu puteti sau daca simptomele continua se trece la artileria grea in materie de medicamente: antihistaminice, corticosteroizi (fluticazona sau furoat de mometazona), se pot face chiar si decongestinari locale cu pseudoefedrina sau oximetazolina, in unele cazuri si imunoterapie.

Sistemului respirator e mai dificil de tratat din cauza ca e in interiorul nostru, dar in acelasi timp suprafata lui ia contact cu aerul si patogenii din exterior. Pentru a accesa toate bronhiile plamanilor in profunzime trebuie folosit un nebulizator, dispozitiv capabil sa produca aerosoli din medicamente antihistaminice si corticosteroizi.

Antihistaminicile obisnuiau sa provoace somnolenta, desi au avansat recent tot mai mult, iar daca medicul va prescrie asa ceva ar trebui sa il intrebati daca efectele secundare nu va vor afecta in activitatile zilnice.

Aerosoli Naturist

Pe final nu putem omite nici beneficiile remediilor naturiste, caci am putea fi impinsi sa apelam la ele daca nu reactionam bine la metodele de tratament traditionale. Nu treceti totusi peste vizita la medic, acesta ar putea descoperi mai repede cauza.

Vitamina C e un usor antihistaminic, dar faceti tot posibilul sa o luati din surse naturale pentru a beneficia de absorbtie maxima.

Urzica contine scopoletina si e foarte eficienta in ameliorarea simptomelor rinitei alergice.

Quercetina, bromelina si eucaliptul functioneaza ca antiinflamatoare, antioxidante si calmante. Unele din ele poti fi utilizate si in aparatul de aerosoli.

Tratamentele pentru alergii rareori au efect instant. Ele trebuie luate in avans si pe durata lunga pentru a intari sistemul imunitar, ceea ce in timp va duce la dezvoltarea unei rezistente naturale impotriva alergenului.

Aveti grija de voi si nu va expuneti riscurilor inutile.